SAMO MANJI POMACI

Američki institut za ratovanje objavio kako sada ide Rusima: Nemaju novih kapaciteta za jače napade

Institut za proučavanje ratovanja ISW
21.04.2022.
u 11:35

Ukrajinske snage izvijestile su da su u istočnoj Ukrajini zamijetile strane plaćenike iz Sirije i Libije koji se bore na ruskoj strani

Ruske snage u Ukrajini u zadnje vrijeme koncentriraju se na istočni dio Ukrajine. Više puta ruski dužnosnici najavljivali su da su pokrenuli drugu fazu "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i da se sada fokusiraju na regiju Donbas. No, kako im doista ide ovih dana na terenu? Američka organizacija, Institut za proučavanje ratovanja (ISW), objavila je jučer detaljnu analizu trenutačnog stanja na bojištima diljem Ukrajine. 

"Ruske snage ostvarile su manja prodiranja nastavljajući napadati na području istočne Ukrajine. Osvojili su nekoliko manjih gradova i nastavili pomicati crtu bojišnice prema gradovima Rubižne i Popasna. Rusi nisu ostvarili nikakva veća napredovanja niti su demonstrirali neke nove kapacitete za više istodobnih ozbiljnijih napada", stoji u novoj analizi ISW-a.

Ipak, ističe se da ruske trupe nastavljaju s jakim napadima koristeći tešku artiljeriju i potporu iz zraka. Također, ruske snage i dalje sve više izguruju ukrajinske snage na području čeličane Azovstal u Mariupolju. Ovaj američki institut također očekuje da će Rusi objaviti pobjedu u Mariupolju najkasnije na Dan pobjede, 9. svibnja. 

Ukrajinska tajna služba procjenjuje da Rusi planiraju održati pseudoreferendume na okupiranim dijelovima u regijama Zaporižje i Herson i proglasiti obveznu militarizaciju te potom tjerati "militarizirane" Ukrajince da se bore na ruskoj strani na najtežim dijelovima bojišta. 

Evo ključnih dijelova najnovije analize ISW-a: 

– Ruska ofenziva u istočnoj Ukrajini rezultirala je manjim napredovanjima u posljednja 24 sata. Zauzeli su dijelove nekih gradova na crti bojišnice (Rubižne i Popasna).

– Ukrajinske snage izvijestile su da su u istočnoj Ukrajini zamijetile strane plaćenike iz Sirije i Libije koji se bore na ruskoj strani. Procjenjuju da je riječ o snagama povezanima s grupom Wagner.

– Ruske snage ostvaruju značajna prodiranja u Mariupolju, sve su bliže proglašenju potpune pobjede u tom gradu, najkasnije do 9. svibnja

- Ruske snage ostvarile su manja napredovanja na području oko grada Izjuma, ali nisu ostvarile ključne prodore.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar Moxa
Moxa
14:07 21.04.2022.

Pusti će ih još 20-tak km, onda počinje pičvajz. Letjet će šapke i opanci u zrak.

PR
prokurator
11:58 21.04.2022.

imaju li ruski vojnici hrane? za sada još imaju?

VO
vorda400
22:23 21.04.2022.

Prije mjesec dana su rekli da Rusi više nemaju streljiva i hrane izgleda da onda netko drugi napada Ukrajinu pošto su Rusi već pomrli od gladi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije