BOEING X-37B

Američki špijunski zrakoplov sletio nakon gotovo dvije godine neprekidnog leta

špijunski zrakoplov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
18.10.2014.
u 17:16

Bila je to treća i najduža svemirska misija zrakoplova X-37B

Američki špijunski zrakoplov u petak se vratio na Zemlju nakon što je gotovo dvije godine letio oko nje, prenosi NBC.

Boeingov X-37B sletio je u zračnu bazu Vandenberg u Kaliforniji nakon 674 dana neprekidnog leta, no iz Američkih zračnih snaga na upit NBC-ja nisu htjeli odgovoriti što je točno gore radio.

Zrakoplov je 12. prosinca 2012. poletio u svemir na raketi-nosaču Atlas 5, a astronomi su izračunali da se zaustavio na oko 290 kilometara iznad Zemlje. Bila je to treća i najduža svemirska misija ovog zrakoplova.

X-37B ima kokpit bez prozora jer nema ljudskog pilota. Naime, zrakoplovom se upravlja daljinski, a slijeće sam.

>> Promatra nas tajnovita letjelica Američkih zračnih snaga!

>> Skafanderi otkrili supertajnu 17 svemirskih Jamesa Bondova

Komentara 21

MA
MahnitiTapir
20:00 18.10.2014.

Ajmo redom: 1.) "Američki špijunski zrakoplov" nije zrakoplov nego svemirski brod, slično kao što je to bio i Space shuttle. 2.) "Gotovo dvije godine letio oko nje" - nije letio nego je orbitirao. Letenje podrazumjeva aerodinamički uzgon kojega gore nema.ema. Orbitirao je oko zemlje kao i svaki drugi satelit. 3.)"674 dana neprekidnog leta" - ponovno, nije u pitanju let. 4.)"Zrakoplov je 12. prosinca 2012. poletio u svemir" - nije poletio nego je lansiran. 5.) "astronomi su izračunali da se zaustavio na oko 290 kilometara iznad Zemlje." - ne znam što bi rekao na ovo?! Nije se zaustavio nego se kretao brzinom od 9 km/s i nisu izračunali nego točno znaju u koju su ga orbitu smjestili. 6.) "X-37B ima kokpit bez prozora jer nema ljudskog pilota." - ne, nema kokpit jer je kokpit po definiciji prostor u zrakopolovu u kojem je smješten čovjek koji njime upravlja. Nema pilota/astronauta - nema kokpita. Inače, kokpit se hrvatski kaže "pilotska kabina". Fenomenalan članak. Svaaaaka čast. :-)

Avatar jebb
jebb
18:40 18.10.2014.

"Zrakoplovom se upravlja daljinski, a slijeće sam". Znaci, ne slijece sam, nego se njime upravlja daljinski i pri slijetanju.

Avatar cluesblues
cluesblues
18:08 18.10.2014.

stigla nova posiljka bakterija i virusa iz dalekog svemira….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije