Britanski Independent:

Špijunirali i iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu?

SAD veleposlanstvo
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
06.11.2013.
u 15:45

Independent piše kako su takve jedinice za prikupljanje podataka u Europi i središnjoj Aziji bile smještene u Zagrebu, Ateni, Bakuu, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kievu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragu, Prištini, Rimu, Sarajevu, Tbilisiju, Tirani i Beču.

Prema pisanju britanskog Independenta američka "špijunska baza" za skupljanje podataka djelovala je i u američkom veleposlanstvu u Zagrebu.

Independent je pokušao rekonstruirati na koji način američke obavještajne službe CIA i NSA prikupljaju podatke iz Europe te ih potom prebacuju u sjedište NSA u Marylandu. Prema Independentu, na vrhu zgrada američkih veleposlanstava diljem Europe nalaze se posebne nadzorne jedinice pomoću kojih se prikupljaju podaci, koji se zatim prebacuju do baze RAF-a Northamsheire u Velikoj Britaniji. Odande se podaci posebnim, visoko sigurnim vezama prebacuju do objekta u Marylandu kojega zajedno koriste CIA i NSA gdje ih obrađuje cijeli niz analitičara. Independent navodi kako se ove prislušne jedinice nalaze na velikom broju diplomatskih poslanstava razasutih u Europi, a među njima i na vrhu veleposlanstva u Zagrebu.

Operacijska gnijezda, kako ih Britanci nazivaju, nalaze se još i u Ateni, Bakuu, Beču, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragu, Prištini, Rimu, Sarajevu, Tbilisiju i Tirani. Uz pomoć ovih operativnih gnijezda, tvrdi Independent pozivajući se na dokumente zviždača NSA Edwarda Snowdena koji se trenutno nalazi u Rusiji, "pokrivena" je gotovo cjela Europa.Baza RAF-a u kojoj se odvija prijenos podataka do SAD već je prije nekog vremena identificirana kao mjesto od posebnog značaja, a vjerovalo se kako se upravo to mjesto koristi za navođenje bespilotnih letjelica za udare na talibane u Pakistanu, Jemenu i Afganistanu.

RAF je to prije nekoga vremena opovrgnuo ne odajući pravu svrhu baze smještene nedaleko od Milton Keyesa koju su tijekom 1950-ih izgradile američke zračne snage kao relejnu postaju za komunikaciju svojih bombardera s nuklearnim naoružanjem. U dokumentima koje je predao Edward Snowden pokazuje se kako baza i dalje ima relejnu svrhu, te kako predstavlja glavno čvorište za protok prikupljenih informacija. Ovime se pokazuje kako sa američkim obavještajnim službama ne surađuje samo GCHQ kao njihova srodna organizacija, već da su veze američke obavještajne službe s britanskom vojskom puno dublje te da se protežu i na ratno zrakoplovstvo.

>>Zbog prisluškivanja u očaj bacio i saveznike

>>Merkel će Britance gledati kao produženu ruku SAD-a bez stvarnoga utjecaja

Ključne riječi

Komentara 5

VI
Vincanin
16:48 06.11.2013.

Dr. Ante Pavelić Sjedinjenim Američkim Državama objavio je rat koji nikad nije završio pa Amerikanci ni ne znaju da je NDH propala i da je više ne moraju špijunirati!

MI
mirkomirko4
16:25 06.11.2013.

Pa zar ima netko na ovom svijetu kome je to čudno? Jasno da se podaci sakupljaju u svim diplomatskim predstavništima jer to im je djelomično i svrha. To da su nešto probali saznati i od Hrvata nije isto nikakovo čudo kad se zna da su Hrvati prilično umješani u poslove u BiH; zemlji za čiji opstanak Amerikanci imaju veliki interes.

GU
gustirna
16:54 06.11.2013.

pa opce je poznato, i o tome je obavjesten sabor, tko je odlazio od hrvatskih duznosnika na seanse u americku ambasadu.opce je poznato kako je cia sakupljala politicare na 'ruckove' po istri i odredjivala vlast.pitajte montgomery-a te wikileaks.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije