Europa traži alternativu

Analiza: Treba li nam nuklearna energija i može li stvarno zamijeniti skupi plin

21.04.2022.
u 11:47

Dakle, ako želimo supstituirati ugljen i plin, morali bismo praktički udvostručiti udio energije iz nuklearnih elektrana, uz povećanje udjela obnovljivih izvora. S time da i dalje ostaje 36 posto iz naftnih derivata što je zapravo gorivo za automobile – kaže prof. Tadić.

Komentara 22

ST
stefj
12:35 21.04.2022.

Cijena MWh iz Krškog je 35 €, dok je cijena na tržištu 350 € i veća kada se kupuje interventno. A kupuje se kada dođe oblak ili kada vjetar prestane puhati... Solari kod nas rade 1200 sati godišnje, vjetroelektrane 2500 sati, hidroelektrane nekih 3500 sati, dok nuklearka radi preko 8000 sati godišnje. Jedna elektrana Krško isporučuje skoro 6 TWh energije godišnje, a to je jedna zgrada... Ako to usporedimo s najvećom solarnom elektranom koja se gradi, ona će zauzeti 18 hektara polja i šume )koja će se posjeći), a dati će godišnje nekih 12 GWh. To znači da treba 500 takvih da bismo dosegli jednu nuklearku, s time da dotične daju struju samo za sunčanog dana... Iliti treba 90 km2 oranica i posječene šume da bismo dobili nestabilni izvor ekvivalent jedne nuklearke. A i cijena investicije je tu negdje ako se gleda godišnja proizvodnja energije... Tako da treba u svemu malo razuma i struke. Solari su dobri na krovovima kuća, ali su čisti promašaj u smislu izgradnji elektrana. Vjetroelektrane kod nas imaju ograničenu efikasnost, a samim time i isplativost, dok nemamo više puno neiskorištenog hidropotencijala, termalne energije skoro pa nemamo... Tako da je jedina realna opcija za slijedećih 50-tak godina izgradnja jedne ili 2 nuklearke ako želimo siguran izvor jeftine struje. No, to je čisti SF...

SE
Serdar222
12:22 21.04.2022.

Nuklearna energija ekološki je prihvatljivija od elektrana na fosilna goriva, čak i hidroelektrane mogu negativno utjecati na okoliš.

DU
Deleted user
12:08 21.04.2022.

Nuklearna energija je ulaganje na duge staze, osigurava stratešku energetsku neovisnost i ekološku prihvatljivost. Razvoj nuklearne tehnologije je jedini realan put do dominacije u svemiru. Nuklearne elektrane se mogu koristiti za stvaranje vodika koji bi pogonio vozila, pogotovo glomazna. Korištenjem iste razvijati će se i metode kontrole radioaktivnih materijala i sigurnosti i smanjivati cijena. Modularni reaktori su potencijalna budućnost. Evropa je imala desetljeća da uloži, ali nisu htjeli. Naravno da se preko noći ne može podići nuklearni reaktor, ali to ne znači da ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?