Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjeni promili

ANKETA Podržavate li alkotestiranje na radnom mjestu?

Ilustracija za Martinje
Josip Regovic/PIXSELL
21.09.2023.
u 10:53

Prema pravilniku zabranjeno je dolaziti na posao pijan ili pod utjecajem droga, a propisane su i sankcije ako se utvrdi suprotno

Pravilnik o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti za zaposlenike mogao bi nekima zagorčati život. Požeško-slavonska županica Antonija Jozić donijela ga je za zaposlenike Županije jer je u toj ustanovi tolerancija na alkohol – nula. Prema njemu, zabranjeno je dolaziti na posao pijan ili pod utjecajem droga, a propisane su i sankcije ako se nekome utvrdi suprotno.

Prema službenicima ili namještenicima koji su postupili protivno zabrani primjenjuju se odgovarajuće mjere, odnosno sankcije, ovisno o okolnostima slučaja i o rezultatima testiranja. Alkoholiziranost je svrstana u dvije kategorije: pripito stanje (do 0,5 g/kg težine u krvi) i pijano stanje (više od 0,5 g/kg težine u krvi), što čini razliku pri sankcioniranju. Krajnja mjera je otkaz.

Prema tumačenju Ive Bolanče iz pravne službe Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, prema propisima Zakona o zaštiti na radu moguće je provoditi alkotestiranja i testiranja na droge. Postoje poslodavci koji to povremeno provode.

VIDEO Ušli su mo prvu pametnu trgovinu u Hrvatskoj 

 

 

Komentara 15

LU
lubin
11:33 21.09.2023.

ne pijem, ne pušim se, ne drogiram se, ali smatram sramotnim i ponižavajućim da me poslodavac testiranjem bez razloga i povoda tretira kao alkoholičara ili narkomana! svi vi koji kao nemate ništa protiv, kad vam za par godina budu ugrađivali čipove i držali vam kameru iznad glave cijelo vrijeme onda ćete se samo čuditi, ali bit će kasno

ZA
zavarivač
11:35 21.09.2023.

mašu s onim GDPR kao tobože štite privatnost ljudi, a ovdje SVE radnike tretiraju kao alkoholičare!

SL
slavuj
11:43 21.09.2023.

zašto sindikat šuti o ovakvom kršenju prava privatnosti i zlostavljanju zaposlenika? jedno je ciljano ići na nekoga za koga se sumnja da konzumira alkohol ili droge, a drugo maltretirati sve zaposlene redom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije