tri pitanja

Ankica Mamić: Pravi lideri moraju biti spremni žrtvovati ambicije

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
07.11.2021.
u 20:18

Stručnjakinja za odnose s javnošću odgovora na tri pitanja

1. Što iščitavate iz verbalnog rata koji već tjednima traje između predsjednika Zorana Milanovića i ministra Marija Banožića, a popraćen je međusobnim uvredama pa i idejom o opozivu Milanovića?

Tema sukoba je trivijalna i uopće nije trebala dospjeti u javnost. Kada je najavljivana tvrda kohabitacija svi smo pretpostavljali da će se raditi o izmjeni čvrstih stavova i politika o tome što je važno za hrvatske građane. Istina jest da su tim sukobom izišle van neke stvari koje ne bi izišle da tog sukoba nije bilo, ali to u biti nije dobro jer način na koji je to izišlo dodatno ruši povjerenje građana u hrvatske institucije, u čemu smo ionako na samom dnu među zemljama EU.

Naime, čovjek predstavlja instituciju i komunikacijska razina u javnosti treba se prilagođavati značaju te institucije, a ne osobnim animozitetima. Nas ne zanima vole li se njih dvojica ili ne, nego očekujemo respekt prema instituciji koju osoba predstavlja. Ne može ministar obrane u javnosti postavljati dijagnozu predsjedniku Republike.

2. Ipak, ima građana koji kažu da se zahvaljujući takvim “sočnim” sukobima štošta dozna i shvati kako stvari zapravo stoje. Možda im je dosta demagogije?

U Hrvatskoj sigurno nedostaje transparentnosti jer je komunikacija političkih elita svih boja uvijek na neki način prema građanima suzdržana. Puno toga se građanima ne govori, a trebali bi znati. Možemo se samo sjetiti recentnog događaja kada ni vi novinari niste mogli doći do informacija nego ste trebali urgirati preko Ureda povjerenika za informacije.

Svaku informaciju koja je za građane važna treba adekvatno i oblikovati. Komunikacija je dvosmjerni proces i poruku se treba prilagoditi i primatelju te poruke. Nadam se da i predsjednik i ministar bolje misle o svojim građanima nego što to pokazuju javnom komunikacijom.

3. Daljnja suradnja između Milanovića i Banožića nije moguća. Je li sad na potezu premijer?

Predsjednik je nekoliko puta ponovio da je komunikacija između njega i ministra završena. To je pokazao i djelom. Radi građana, komunikacija bi trebala početi između predsjednika i premijera, prije svega zato što su oni ista razina. Neka sjednu i to riješe zbog očuvanja i ovo malo reputacije institucija. Pravi lider i državnik mora biti spreman žrtvovati svoje osobne ambicije u interesu dužnosti koju obnaša.

>> VIDEO Beroš: Imamo preko 7000 novozaraženih

Komentara 3

NA
navijeke
09:44 08.11.2021.

Drugim riječima, gospođa Mamić priznaje kako njen ljubimac Milanović nije pravi vođa, jer on će radije pokopati čitavu Hrvatsku nego ijednu svoju ambiciju.

PR
Prekosutra
22:58 07.11.2021.

Pa cijenjena gospodjo, Vasa bi strucnost trebala primjetiti pa onda i ”povuci za uho” i predsjednika, kao sto ste za uho povukli i ministra! Zasto se dopusta predsjedniku da ”analizira” sve i svakoga oko sebe? Zasto sebe svrstavate u red iza osobe viseg politickog ranga? Sigurni ste da ga s te funkcije nitko ne moze skinuti do kraja mandata ma kako zbirio.. A ministra moze skinuti, izgleda, bilo tko u bilo koje vrijeme. Je li to Vas razlog svrstavanja?

ČR
črnamatizemla
23:20 07.11.2021.

Pravi lider i državnik mora biti spreman žrtvovati svoje osobne ambicije u interesu dužnosti koju obnaša.------ ? Između sklapanja kompromisa i žrtvovanja ambicija ipak postoji razlika. Tko nema osobnih ambicija, nije ni došao na lidersku poziciju. Mislim, to onak općenito. Milanović i Plenki postigli su sve u karijeri i to relativno mladi, oni više drugih ambicija nemaju osim osobne ambicije da se međusobno svade bez kraja i konca i upravo ju s užitkom i javno ostvaruju. Pri tom je Milanović uvijek malo više u pravu, ali je i u povoljnijem položaju budući da nema ovlasti pa i nije on taj koji trenutačno radi greške u vođenju zemlje, a štofa za javno prozivanje Plenkovića može naći kolko god hoće i gdje god hoće. To kaj se naloptavaju s vojskom, Ustavnim sudom i takvim igračkama... vrlo je delikatno... može ispasti na dobro po te institucije ali i loše. No u svakom slučaju bolje da se javno prepucavaju, lijepo raskrinkavaju jedan drugog kako god ružno sve zvučalo, nego da ispod stola rade bespravne dealove za koje ne bismo saznali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije