KRITIZIRAO MILANOVIĆA

Anušić: Ni jedan hrvatski vojnik niti časnik neće odlaziti u Ukrajinu

Zagreb: Svečana primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
02.10.2024.
u 21:55

Milanović je na washingtonskom summitu ove godine to trebao reći tamo, da Hrvatska to ne podupire, a ne složiti se tamo sa svime što je rečeno i onda doći u Hrvatsku reći 'ne, ja to neću potpisati', poručio je Anušić

Predsjednik Zoran Milanović odbio je poslati pripadnike OSRH-a u misiju potpore Ukrajini, a ministar obrane Ivan Anušić tu je odluku nazvao pogrešnom. Anušić je, naime, kazao kako niti jedan hrvatski vojnik ili časnik neće ići u Ukrajinu te kako je Milanović trebao na summitu u Washingtonu reći da ne podržava aktivnost NSATU-a (NATO sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu).

- Mi smo članica NATO-a, to su naši saveznici, to su ljudi kojima smo se željeli pridružiti i napokon smo u tom društvu najvećeg vojnog savezništva u svijetu i sada radimo nešto što je protivno onome što smo se dogovorili i što je, na kraju krajeva, i politika NATO-a. Prvo želim razjasniti jednu stvar. Ni jedan hrvatski vojnik niti časnik neće odlaziti u Ukrajinu niti će Hrvatska ratovati, niti će hrvatski vojnik ratovati u Ukrajini. To je spin koji se u ovom trenutku u Hrvatskoj ponavlja, ne samo od strane Milanovića, nego od strane nekih njegovih političkih saveznika, šireći na taj način paniku i dezinformirajući hrvatsku javnost. To je vrlo opasno i oni bi morali imati odgovornost za izgovorenu riječ, ali očigledno nemaju. 

Ovo što se sada dogodilo, i dva časnika su pripremljena koji su trebali biti u Wiesbadenu u Njemačkoj u misiji potpore NATO saveznicima, je nešto što će ponovno ostaviti traga unutar NATO saveza kad govorimo o Hrvatskoj. Milanović je na washingtonskom summitu ove godine to trebao reći tamo, da Hrvatska to ne podupire, a ne složiti se tamo sa svime što je rečeno i onda doći u Hrvatsku reći 'ne, ja to neću potpisati'. Tamo je to trebao reći, pokazati hrabrost, pokazati obraz, pokazati što god on kako god to tumačio i reći 'ne, ne, vi niste svi u pravu, Hrvatska neće podržati NATO inicijativu, Hrvatska će podržati inicijative koje će ići na korist Rusiji, koje će ići na korist Srbiji, koje će ići na korist drugim zemljama kojima u ovom trenutku je NATO suprotstavljen' - rekao je Anušić. 

Podsjetimo, iz Ureda predsjednika jučer je priopćeno: Vlada želi poslati pripadnike OSRH u misiju potpore Ukrajini, ali provedba takve odluke u nadležnosti je Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OSRH i on je u okviru svoje ustavne nadležnosti odlučio da neće dati prethodnu suglasnost na odluku o  sudjelovanju pripadnika OSRH u takvoj misiji koja može potencijalno štetno djelovati na nacionalne interese Republike Hrvatske.

Komentara 20

Avatar borovanjiva
borovanjiva
22:25 02.10.2024.

Zašto ovaj čovjek ponavlja Plenkoviceve riječi, zar nema svog mišljenja?

RI
Rizlman
22:48 02.10.2024.

Jesi li siguran? Ako je tako dobro samo sumnjam da će se tebe to pitati kad nastupi trenutak.

TK
tkoznaa
23:16 02.10.2024.

Anušiću zemi pušku i pravac Ukraina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije