Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Austrija od sutra drastično popušta mjere, ali neke ipak ostaju: Evo što se sve mijenja

15.04.2022.
u 13:41

Austrija predstavlja nove epidemiološke mjere.

Od sutra, dan uoči Uskrsa, pa do 8.srpnja u Austriji će na snazi biti nove mjere austrijske vlade o suzbijanju pandemije koronavirusa, koje je predstavio javnosti novi ministar zdravstva Johannes Rauch.

Ministar je obznanio da se uz ublažavanje mjere obveznog nošenja FFP2 maske u javnom prostoru, ukida i tzv. “3G” pravilo (cijepljen, prebolio, testiran), u ugostiteljstvu, uključujući noćno ugostiteljstvo tj. noćne klubove,  barove i diskoteke. Uz to, kako je istakao Rauch, produžuje se valjanost “zelene putovnice” za osobe koje su primile tri doze cjepiva (dvije doze plus booster). Tim će osobama zelena putovnica umjesto dosada devet mjeseci, (270 dana), vrijediti godinu dana (365). Kako je ministar napomenuo, osobama koje su primile “samo” dvije doze ili su preboljele COVID-19 “zelena putovnica” i dalje vrijedi  samo šest mjeseci odnosno 180 dana.

Prema novim odredbama od sutra, 16. travnja, FFP2 maske još su obvezne u javnom prijevozu, taksiju i pri prijevozu učenika, u trgovinama prehrambenim proizvodima, drogerijama, trafikama, bankama, poštama, mehaničarskim radionicama…
Obveza nošenja maski ukinuta je u trgovinama robe široke potrošnje, kao i na priredbama i radnim mjestima.

Kod smo zdravstvenih ustanova za posjetitelje u bolnicama vrijedi 3G pravilo (cijepljen, prebolio, testiran). Jedino je u Beču drukčije, posjetitelji u bolnicama moraju obvezno predočiti PCR test, ne stariji od 48 sati. U ostatku Austrije PCR vrijedi 72 sata. Za bolničko osoblje u Beču vrijedi 2,5G pravilo, a to znači da uz to što je osoba cijepljena ili je preboljela koronavirus mora dodatno imati i negativan PCR ili antigenski test.

Novom odlukom također je ukinuto ograničenje broja posjetitelja u domovima za stare i nemoćne osobe. Dakle, od sutra, štićenici mogu primati neograničeni broj posjeta. Osim u Beču. Beč je kao i uvijek do sada stroži i ograničava broj posjetitelja na tri osobe po danu i po štićeniku.

Za kulturne i sportske priredbe također su “pale” maske. Obvezno je samo za više od 500 posjetitelja imati propisani sigurnosni koncept.

Turistička industrija također je došla na svoje. Hotelijerstvo konačno može početi raditi bez ograničenja odnosno obveze nošenja maski. I to vrijedi za sve: za djelatnike i za korisnike usluga. Dakle Austrija od sutra prelazi s kriznog u tzv. novonormalni radni modus. Onog staronormalnog prije pandemije više nema.

To pokazuju i današnji podaci Ministarstva zdravstva – u protekla 24 sata, dakle samo u jednom danu, zabilježeno je nešto manje od 10.000 COVID novozaraženih (9.790) i 31 smrtni slučaj. Uvjerljivi dokaz da pandemija koronavirusa još nije prošla nego je samo ublažena, isto kao i nove vladine mjere. 

Austrijski znanstvenik za simulaciju događaja Niki Popper te domaći epidemiolozi i virolozi tvrde da su “brojke validne, a trenutak odgovarajući” za popuštanje mjera. Dakle, što onda reći osim neka vam je sretan Uskrs, duboko udahnite i nadišite se konačno svježeg zraka. I malo se opustite.

Komentara 10

Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:51 15.04.2022.

"Austrijski znanstvenik za simulaciju događaja Niki Popper te domaći epidemiolozi i virolozi..."! Sve podrumski pacovi koji su iznenada izbili u zizu javnosti i uzivaju u svojoj lazima zasluzenoj slavi i moci! Zamisli ti, znanstvenici za simulaciju! To me asocira na nogometase koji se bez razloga valjaju po travnjaku i simuliraju ozljedu! Tako i ova zlocinacka banda simulira pandemiju virusa od kojeg se preko 99.8% zarazenih oporavlja, od kojeg preko polovice zarazenih ne osjeca nikakve simptome... a zlocinci su na ime tog virusa pocinili najveci zlocin u povijesti covjecanstva, i jos uvijek uzivaju u tome. Eh pa, doci ce i vama trenutak istine, a onda ce te pozeljeti da se nikad niste ni rodili...

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
15:59 15.04.2022.

Moraju ublažiti mjere, kad ne mogu osigurati jeftinije energente.

Avatar Nlnja
Nlnja
14:07 15.04.2022.

Fašisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije