Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“SCHENGEN AIR”

Austrija potvrdila Sporazum s Rumunjskom i Bugarskom o djelomičnom pristupu Schengenu

Hrvatska je ušla u Schengen: U Europu bez osobne iskaznice i putovnice
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
31.12.2023.
u 13:14

Nizozemska je svoj veto ukinula uoči ovogodišnjeg Badnjaka, a Austrija je u pregovorima pristala samo na djelomični pristup tih dviju država Schengenu, najvećem prostoru bez granica na svijetu, ali za sada samo zračnim putem.

Austrijski mediji, među kojima i javna televizija ORF izvještavaju da je Ministarstvo unutarnjih poslova u Beču  jučer potvrdilo Austrijskoj novinskoj agenciji APA kako je Austrija postigla Sporazum s Rumunjskom i Bugarskom o “Schengen Airu”. Riječ je o ulasku državljana navedene dvije zemlje članice Europske unije zračnim putem u Schengenski bezgranični prostor. Za razliku od cestovnog i željezničkog, koji i dalje ostaje pod blokadom. 

Austrija i Nizozemska blokirale su još  prije godinu dana prijem Rumunjske i Bugarske u Schengenski prostor zbog, kako su navele, porasta ilegalne migracije, te neuspjeha tih dviju zemalja u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Nizozemska je svoj veto ukinula uoči ovogodišnjeg Badnjaka, a Austrija je u pregovorima pristala samo na djelomični pristup tih dviju država Schengenu, najvećem prostoru bez granica na svijetu, ali za sada samo zračnim putem.

Netom postignuti Sporazum  s Austrijom znači da putnici iz Rumunjske i Bugarske ubuduće više neće morati letjeti u druge EU države preko inozemnog terminala. Putovnice će im biti kontrolirane na Gate-u od zračne kompanije, uz potporu policije. Mediji navode kako su austrijski gospodarstvenici i industrijalci pozdravili “djelomično” pripuštanje Rumunjske i Bugarske u Schengenski prostor, istaknuvši kako je ono “važan korak” u svađi dviju država s Austrijom. 

Naime, Rumunjska i Bugarska značajni su austrijski gospodarski partneri, i niti jednoj od zavađenih strana nije baš svejedno kada će i kako završiti ova “svađa” oko Schengena. Austriji je pristala na djelomični ulazak ove dvije države u Schengenski prostor zračnim putem, samo uz posebne uvjete, piše austrijski dnevni list Kurier, pozivajući se na Ministarstvo unutarnjih poslova kao izvor informacija.

List je izvijestio kako su uvjeti koje je Austrija postavila za djelomično skidanje veta Rumunjskoj i Bugarskoj su uneseni u dogovoreni Dokument u pravno-obvezujućem obliku, koji je u petak poslan španjolskom predsjedništvu EU-om. Isti izvor ističe kako je Austrija uvjetovala da se mora povećati broj pripadnika Frontexa u Rumunjskoj i Bugarskoj, novčanu pomoć Europske komisije objema zemljama za “robusnu kontrolu vanjskih granica”, pojačanje kontrola dviju država na svojim granicama, te preuzimanje tražitelja azila, posebno onih iz “Afganistana i Sirije”.

Prema informacijama iz austrijskog MUP-a, provedbu navedenog Sporazuma između Austrije, Rumunjske i Bugarske moguće je početi tek u ožujku 2024. godine, kada se mijenja red letenja zrakoplova. Ono što je austrijski MUP posebno naglasio je da se postignuti Sporazum odnosi isključivo na prometovanje zračnim i morskim putem i da trenutno još “nema ni termina niti pregovora Austrije s Rumunjskom i Bugarskom o potpunom ulasku u Schengenski prostor”. Šef rumunjske vlade  Marcel Ciolacu je, kako su izvijestili austrijski mediji, na svojoj Facebook stranici poručio da je “vlast njegove zemlje odlučila iduće godine također okončati pregovore o potpunom ulasku Rumunjske u Schengen”.

Ono što također treba istaknuti je da je iduća 2024. u Austriji “superizborna” godina”. To znači da su uz europske izbore u lipnju, nekoliko mjeseci kasnije na redu i austrijski parlamentarni izbori. I da će ilegalne migracije i azilanti biti jedna od glavnih tema koja bi mogla odlučiti izbornog pobjednika, a time i veliki izazov kako za političare, tako i za birače.

A kada smo kod ilegalnih migracija i azilanata, “vrućoj temi” u Austriji, treba napomenuti i to da austrijska krajnja desna Slobodarska stranka (FPÖ) populiste Herberta Kickla ne spava, već koristi svaki potez vladajućih narodnjaka (ÖVP) kancelara Karla Nehammera i Zelenih potkancelara Wernera Koglera, da ih oštro kritizira kako bi im na vrijeme preotela naklonost njihovih birača.  

Ključne riječi

Komentara 2

IK
Ikarus
15:57 31.12.2023.

Zbog svoje ideologije Srbija propušta prilike koliko god EU davala novaca Srbiji oni su još gori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije