GALA KONCERT

Austrijanci zajedno s Hrvatima proslavili 10. obljetnicu članstva Hrvatske u EU

Foto: Snježana Herek
1/6
06.10.2023.
u 13:13

Sretan sam da upravo s našim prijateljima Austrijancima i mladim hrvatskim glazbenicima zajedno slavimo 10. godišnjicu povratka Hrvatske u europsku obitelj, istakao je veleposlanik Glunčić

Svečana dvorana Austrijske akademije znanosti iz 18. stoljeća i vremena carice Marije Terezije u Beču, ušla je u srijedu i u hrvatsku povijest. Ne samo glazbenu nego i političku. Naime, u velebnoj povijesnoj dvorani poznatoj po freskama umjetnika Gregoria Guglielmija, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, okupilo se je 300-njak Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja da gala koncertom zajedno proslave 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Ali i 100. obljetnicu smrti poznate hrvatske skladateljice Dore Pejačević te 150. obljetnice rođenja hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša, kao i 150. obljetnicu rođenja Dorinih suvremenika, znamenitog austrijskog skladatelja Arnolda Schönberga i književnika i satiričara Karla Klausa, koje se obilježavaju sljedeće godine.

Svečanost je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji u suradnji s Centrom “Exilarte” bečkog Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost, te potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, kao i  Matice Hrvatske Beč, Austrijsko-hrvatskog društva u Beču, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Nacionalnog fonda Republike Austrije za žrtve nacionalsocijalizma, bečkog Foruma za novu glazbu Ton Werk, Hrvatske gospodarske agencije Gradišće i  Klavierhaus A. Förstl.

Sve nazočne uvodno su pozdravili domaćin koncerta prof. dr. Gerolda W. Grubera sa Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost u Beču i osnivač Centra Exilarte, koji djeluje u sveučilišnom sklopu, te hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić.
“I ovaj je koncert potvrda uskih i prijateljskih odnosa između Austrije i Hrvatske. Veseli me da svi zajedno ovdje danas slavimo 10. godišnjicu članstva Hrvatske u Europskoj uniji, uz promociju velikih skladateljskih imena iz ove dvije zemlje, Dore Pejačević i Arnolda Schönberga te najvećeg satiričara 20. stoljeća Karla Krausa. Uz to treba spomenuti da je Hrvatska ove godine i predsjedateljica Međunarodnog saveza za sjećanje na žrtve holokausta (IHRA)”, rekao je prof. Gruber. Zahvalio je veleposlaniku Glunčiću i djelatnicima hrvatskog Veleposlanstva u Beču, te svojim djelatnicima na bečkom Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost, na kojem su, kako je istakao, “studirali, diplomirali i doktorirali i mnogi Hrvati,” na uspješnoj suradnji i organizaciji ovog slavljeničkog projekta.

POVEZANI ČLANCI:

“Sretan sam da upravo s našim prijateljima Austrijancima i mladim hrvatskim glazbenicima zajedno slavimo 10. godišnjicu povratka Hrvatske u europsku obitelj, kojoj je naša zemlja oduvijek pripadala. Potvrda toga je i naša skladateljica Dora Pejačević zajedno sa svojim suvremenicima koji su večeras dio ovog glazbenog slavlja. Njezin izniman lik i stvaralaštvo. U svakom slučaju Dora je bila posebna žena iz svih aspekata njezinog života i glazbenog stvaranja. Imala je emancipirane stavove o životu i bila ispred svog vremena. Prava Europejka, koja je išla svojim putem, unatoč tadašnjeg patrijarhalnog društva. Zalagala se je za europske vrijednosti, ravnopravnost, slobodu, solidarnost, sve ono što je i danas aktualno”, istakao je veleposlanik Glunčić, zahvalivši se članovima obitelji Dore Pejačević da su svojim dolaskom na koncert uveličali slavlje.

Gala koncertu su bili nazočni, između ostalih, i predstavnik Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik Mario Horvatić, te rektorica bečkog Sveučilišta za glazbu i scensku umjetnost Ulrike Sych.
Koncert, pod nazivom “Preobražaj” počeo je Hommage-om na Doru Pejačević skladbama “U vrtu” i “Labud” austrijskog skladatelja Akosa Banlakyja iz Dorine Ljubavne fantazije 14 na tekst hrvatskog pjesnika Antuna Gustava Matoša, koje je upečatljivo otpjevala mlada hrvatska mezzosopranistica dojmljivog glasa i stasa i sveučilišna glazbena pedagoginja u Beču Josipa Bainac. Uz sjajnu glazbenu pratnju mlade talentirane hrvatske violinistice s bečkom adresom Karle Križ i sigurnog i iskusnog austrijskog pijanista češkog podrijetla Davida Hausknechta. Koncert je nastavljen Schönbergovim dijelom za Gudački kvartet u D-duru iz 1897. godine u izvedbi austrijskog gudačkog kvarteta mladih glazbenika “Motus” iz Beča, u kojem svira i hrvatska violinistica Karla Križ. Ostali članovi su Tim de Vries (violina), Guilherme Caldas (viola) i Domonkos Hartmann (violončelo).

Drugi dio koncerta bio je posvećen isključivo djelima Dore Pejačević. Počeo je njenom Ljubavnom pjesmom op. 39 i prekrasnom pjesmom “Pretvorba” (Verwandlung) na tekstove R. M. Rilkea i K. Krausa u ponovnom susretu s impresivnim mezzosopranom Josipe Bainac i uz glasovirsku pratnju D. Hausknechta te Gudački kvartet Motus.

Posljednji pozdrav iz Beča našičkoj kontesi u povodu 100. obljetnice njene smrti ovom je prigodom  uputio sjajni Gudački kvartet Motus i pijanist Hausknecht, koji su premijerno nastupili kao Gudački kvintet. Za svoju veličanstvenu izvedbu publika ih je nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom i povicima “bravo” i višestruko vraćala na “bis”. O kvaliteti njihovog muziciranja govori i podatak da je i nakon glazbenog dodatka kvinteta, publika i dalje ostala sjediti u dvorani i burnim aplauzom pozdravljala sve protagoniste ove nezaboravne hrvatsko-austrijske koncertne večeri. Sve je bilo kratko i vrlo burno kao i život Dore Pejačević, mlade žene plemićkog podrijetla, grofice, umjetnice i intelektualke odrasle na obiteljskom imanju u Našicama, koja je umrla  u 38. godini od sepse, kratko nakon poroda.

“Hvala svima koji su glazbeno oblikovali obilježavanje 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU, posebice mladim hrvatskim glazbenicima koji su očaravajućim nastupom austrijskoj publici približili našu i europsku autoricu Doru Pejačević. Odabrane su pjesme pjevane na jezicima zemalja iz kojih potječu, kako bi se naglasila važnost glazbene raznolikosti i europskih vrijednosti”, rekao je Glunčić za Večernji list. Između ostalih, posebno je zahvalio djelatnici Veleposlanstva RH u Beču Katarini Dorkin - Križ koja je zdušno radila na organizaciji obilježavanja gore navedenih obljetnica.

“Oduševljena sam prijemom bečke publike. To je prekrasna priča o Dori Pejačević koju je prije nekoliko godina znanstveno ispričala naša akademkinja i muzikologinja Koraljka Kos. Hrvatska je oduvijek bila europska zemlja i drago mi je da smo i danas imali priliku ovdje u Beču slaviti hrvatsku glazbenu baštinu europskog sjaja i našu veliku skladateljicu koja konačno postaje  poznata i priznata širom svijeta”, rekla nam je mezzosopranistica Josipa Bainac.

Mlada hrvatska violinistica i članica Gudačkog kvarteta Motus Karla Križ je također bila oduševljena reakcijama publike, tim više jer je riječ o mladom sastavu, osnovanom tek prije godinu dana. 

“Velika nam je čast bila nastupiti povodom 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU. I to s izvedbama djela fulminantne Dore Pejačević i efektnih Schönbergovih ranih komada. Ove je obljetnice glazbeno obilježio i premijerni nastup klavirskog kvinteta, što je za nas bila novina”, istaknula je Križ. U svakom slučaju bila je to ne samo glazbena poslastica nego i obljetnica za pamćenje.

>> VIDEO Plenković:  'Ulazak u euro bio je u očekivanim okvirima, poskupljenja su se događala zbog vanjske krize'

Komentara 1

DU
Deleted user
13:53 06.10.2023.

prijatelji austrijanci ???? a bleiburg .???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije