Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMALI SU ORUŽJE

Austrijska policija spriječila napad na Povorku ponosa: Uhićena tri simpatizera Islamske države

FILE PHOTO: Annual Pride parade in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/5
18.06.2023.
u 15:15

U studenome 2020. jedan je simpatizer IS-a otvorio vatru u središtu glavnoga austrijskog grada, usmrtivši pritom četiri osobe i ranivši ih 23 prije nego što ga je policija ustrijelila. Bio je to prvi džihadistički napad u Austriji

Austrijska policija uhitila je trojicu mladića, među kojima je i jedan 14-godišnjak, zbog sumnje da su planirali napad na Povorku ponosa u Beču u kojoj su sudjelovale stotine tisuća ljudi, rekao je u nedjelju šef austrijske obavještajne agencije Omar Haijawi-Pirchner.

Tri mladića u dobi od 14, 17 i 20 godina, za koje se sumnja da su simpatizeri džihadističke organizacije Islamske države (IS), uhićeni su prije početka mimohoda, rekao je Haijawi-Pirchner, dodavši da nije bilo nikakve prijetnje za sudionike Povorke ponosa koja se održala u subotu u centru Beča.

"Dijelili su ekstremistički sadržaj na internetskim stranicama. U tom su se kontekstu osumnjičenici fokusirali na Povorku ponosa kao potencijalnu metu", stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

POVEZANI ČLANCI:

U sklopu subotnjih uhićenja vlasti su kod trojice osumnjičenih austrijskih državljana čečenskog i bosanskohercegovačkog porijekla pronašle oružje i ostale dokaze o tomu da su simpatizeri IS-a. Jedan od njih otprije je poznat policiji. Za vrijeme parade planirali su upotrijebiti "hladno oružje ili vozila", rekla je novinarima policija.

U ovogodišnjoj Povorci ponosa sudjelovalo je oko 300.000 ljudi.

U studenome 2020. jedan je simpatizer IS-a otvorio vatru u središtu glavnoga austrijskog grada, usmrtivši pritom četiri osobe i ranivši ih 23 prije nego što ga je policija ustrijelila. Bio je to prvi džihadistički napad u Austriji.

GALERIJA Povorka ponosa u Beču

FILE PHOTO: Annual Pride parade in Vienna
1/12

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
18:37 18.06.2023.

Siroti ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije