ubojstvo u jelisavcu

'Bacio nam je bombu na svinjac 1993. I tada je bio prijetnja svima'

Jelisavac, ubojstvo (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
12.11.2012.
u 18:00

Udovica Željka Balata pokazala je sucu kaznenu prijavu od prije devet godina

– Josip Marenjak mi je opsovao majku koja je mrtva. Gurnuo sam ga na to sa stolice, a i ja sam pao preko njega. Ustao sam, ostavio ga na podu i krenuo prema izlazu – prisjetio se Mirko Minkoš (50) kobnog 25. travnja u kafiću “Toni” u Jelisavcu pokraj Našica. Obojica su bila “podgrijana” alkoholom. Prošlo je, procijenit će očevici, 20-ak sekundi od trenutka kada se i Marenjak (52) pridigao, izvukao pištolj i zapucao.

Ubojica se ne sjeća svega

Minkoš je pao, teško ranjen. Život mu je “visio o koncu”. Bio je to samo početak Marenjakova krvavog pohoda. Nekoliko minuta kasnije “preselit” će se do susjednog kafića “Onyx” i s vrata ubiti vlasnika Željka Balata (49). Ugrozio je pri tome, tereti se, i živote drugih osoba u ova dva lokala. Policija mu je kasnije u kući pronašla čitav arsenal oružja.

– Za prvo se djelo ne smatram krivim, drugog se ne sjećam, a za oružje ne znam kakav bih stav zauzeo – kazao je Marenjak na Županijskom sudu u Osijeku, gdje mu je danas počelo suđenje.

Sedmero gostiju u kafiću “Toni” te je večeri oko 22.30 gledalo nogometnu utakmicu. Minkoš i Marenjak su se porječkali. – Dobacio mi je “I ti ćeš mi naići”, pitao sam ga kako to misli i tada mi je opsovao – opisao je Minkoš. Marenjak je ispalio četiri metka. Posljednji je prohujao pokraj glave Dejana Šmehila (28).

– Čahura mi je pala za vrat i opekla me – kazao je Šmehil. Za stolom je on sjedio s Goranom Mačešićem (30), invalidom u kolicima. U jednom trenutku ostali su sami u lokalu. Kada je uhvatio za Goranova kolica i krenuo ga izvesti van, Marenjak je zaprijetio da će ga ubiti bude li zvao policiju. Sklonili su se u susjedni lokal “Onyx” i ispričali što se dogodilo. No, vidjeli su ubrzo da prilazi i Marenjak te pobjegli prema crkvi.

Povijest sukoba

Četiri metka ispalio je Marenjak u Balata i na mjestu ga usmrtio. Svladali su ga gosti kafića.

– Marenjak je 1993. bacio bombu na svinjac u dvorištu naše kuće. Još je tada bio prijetnja mom suprugu i cijelom društvu – izjavila je udovica Slavica Balat pokazujući kaznenu prijavu protiv Marenjaka iz 1993. koja je odbačena zbog malenog iznosa štete. Konobar iz “Tonija” Ivan Falašta opisao je Marenjaka kao osobu koja je “nezgodna kada popije”. Neugodan je, tvrdi, znao biti i u Balatovu lokalu pa su se zbog toga već sukobljavali.

– Prepirali su se jednom u “Toniju” pa sam zaprijetio policijom ako ne izađu. Potukli su se vani – naveo je. Ubojica je kobne večeri, ocijenio je vještak psihijatar, imao “teže smanjenje stupnja ubrojivosti”, ali je mogao shvatiti svoje postupke. Ovisan je o alkoholu i ima poremećaj ličnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije