Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
živjeli od 300 eura

Baka i djed plaćaju alimentaciju za unuke: Spali na granicu siromaštva jer im sin nije imao primanja

umirovljenici ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
06.11.2023.
u 11:05

Sindikat umirovljenika već godinama pokušava promijeniti odredbu prema kojoj bake i djedovi plaćaju alimentaciju umjesto svoje djece. Riječ je o modelu uvezenom iz SAD-a

Umirovljeni bračni par iz Like tri i pol godine plaća alimentaciju za svoje četvero unučadi. Njihov je sin nakon rastave ostao bez primanja, a teret je potom pao na njih zbog čega su spali na granicu siromaštva i živjeli od 300 eura mjesečno.

"Suprug i ja plaćali smo 7.000 kuna od naših 9.000 kuna mirovine ili 75% naših mirovina po ovršnom zakonu. Do sada smo uplatili oko 20.000 eura. Centar za socijalnu skrb Korenica u nadzoru je utvrdio da nemamo dovoljno novca za podmirenje osnovnih životnih potreba i odredio jednokratnu naknadu od 3.500 kuna u tri rate", kazala je baka za HRT.

Ona i njezin suprug mjesečno plaćaju 400 eura, a unuke nisu vidjeli tri i pol godine. "Ta djeca žude za nama i mi za njima", kazala je baka. 

VEZANI ČLANCI:

Sindikat umirovljenika već godinama pokušava promijeniti odredbu prema kojoj bake i djedovi plaćaju alimentaciju umjesto svoje djece. Riječ je o modelu uvezenom iz SAD-a. 

"Time se zapravo emotivno ucjenjuje potomka, dakle oca djece, pa će on, da ne bi njegovi tata i mama plaćali i završili u siromaštvu, on će onda početi plaćati. To je suludo, to nijedna zemlja u Europi ne radi", navodi Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika. Sindikat predlaže da se odredba ukine i potraživanja prebace na državni alimentacijski fond.

"Onda oni imaju sredstva prisile. Mogu ga staviti u zatvor, mogu ga tužiti na bilo koji način, mogu mu ovršiti kuću, neku drugu imovinu, istražiti gdje je taj novac, ako ga prikriva - ima i toga. Prema tome, mogućnosti su na strani države i njenog aparata", dodaje.

Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, od 2015. do 2021. godine doneseno je 114 sudskih odluka prema kojima obvezu uzdržavanja unučadi imaju bake i djedovi. 

VIDEO Ljudi pitaju za cijenu i odu: Zbog poskupljenja povrća odustaje se i od zimnica

Komentara 3

RI
risingsun
12:24 06.11.2023.

Model uvezen iz SAD-a ? Ovu nakaradnu odredbu u Zakonu treba hitno mijenjati, jer nema veze sa zdravim razumom. Nemoralno je i nehumano traziti od baka i djedova da budu zrtve svojih odraslih kceri i sinova za njihovo neodgovorno ponasanje.. Svaka odrasla osoba snosi osobnu odgovornost za svoje odluke i postupke.

IV
ivangs
12:13 06.11.2023.

Ovo ne možeš vjerovati. Ovo nigdje nema nego valjda kod nas. Koja glupost

MI
mikimouse12
12:07 06.11.2023.

A sin ljencina sto ne ode onda van raditi nego da ovo dvoje mora njegovu dhecu uzdrzavati i njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije