ISTRAŽIVAČKI BROD

Baldo Kosić otkriva Jadran

20.05.2009.
u 20:01

Institut mora i priobalja Sveučilišta u Dubrovniku nakon punih 18 godina dobio je brod za istraživanje priobalja i obalnog mora.

Prvi brod izgorio
– Baldo Kosić, brod kojim smo se za ovu svrhu služili prije Domovinskog rata u napadu na Dubrovnik polovicom studenoga 1991. dobio je izravni pogodak zapaljivom granatom te izgorio i potonuo na dno stare gradske luke. Čekali smo 18 godina da dobijemo njegova nasljednika, a drago mi je kako se to dogodilo baš ove godine kad Institut za more i priobalje obilježava 60. obljetnicu osnivanja - istaknuo je Nenad Jasprica, ravnatelj instituta.

Novi brod, u spomen na onoga koji je potonuo, nosi također naziv Baldo Kosić, a u potpunosti je sagrađen u brodogradilištu u Puli.

- Isto kao što je prvi brod bio prvi takav sagrađen u bivšoj Jugoslaviji, tako je i ovaj brod prvi ovakav u potpunosti sagrađen u hrvatskim brodogradilištima, a projektirali su ga hrvatski projektanti.

Baldo Kosić 2 potpuno zadovoljava sve moguće uvjete za obavljanje svoje djelatnosti te će s njime Institut moći raditi mnoga istraživanja koja sada nisu bila moguća - istaknuo je Boško Skaramuca koji je od početka sudjelovao u gradnji tog broda kao svojevrsni nadzor i savjetodavac.

Inače, gradnja broda stajala je 8,71 milijun kuna. Najveći dio platilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a svoju je donaciju od 247,5 tisuća kuna dalo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Sam Institut za more i priobalje platio je PDV u iznosu od 1,71 milijun kuna.

Sajla od 1200 metara
Baldo Kosić 2 opremljen je najsuvremenijom navigacijskom opremom, a na njemu se nalazi i laboratorij tako da će znanstvenici odmah moći obrađivati podatke.

Zbog plitkoga gaza od 1,5 metara moći će prsitajati u sve luke i uvale, a iako je predviđen za istraživanje obalnog mora, 12 nautičkih milja od obale, na krmi ima čeličnu sajlu dugu 1200 metara kojom će se moći istraživati i na otvorenom moru.


Za nekoliko dana prva plovidba

Znanstvenici Instituta za more i priobalje jedva čekaju da se kroz koji dan riješe svi papiri da se odmah otisnu na prvo istraživanje. Uz ovaj brod i onaj “Naše more” dubrovački je institut sada potpuno opremljen za rad. Inače, u institutu radi 35 znanstvenika podijeljenih u 4 laboratorija. (ef)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije