Tajni razgovori

Bandić Lovriću: To što Željka Markić zna o politici ja sam odavno zaboravio

Milan Bandić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
21.02.2015.
u 18:13

Iz sadržaja razgovora doznaje se da su se Bandić i Ž. Markić prepirali zbog vizualnog identiteta reklamnog materijala korištenog za udrugu U ime obitelji

– Mogu li te nešto zamoliti? – pita Milan Bandić jednog rujanskog poslijepodneva 2014. u telefonskom razgovoru Ivicu Lovrića, pročelnika zagrebačkog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, inače jednog od svojih najbližih suradnika, te u istom razgovoru nastavlja:

– Kad imaš moj mandat, kad treba nekome j... mater, odreži ga da mi ne ide na živce! To što Željka Markić zna o politici ja sam davno zaboravio. Ona bi kokošarila, a sa mnom nema kokošarenja, stvar je samo hoće li biti partner ili ne. Ona bi politiku provodila preko mojih leđa, no dobit će k... – u svom stilu objašnjava Bandić što misli o čelnici građanske inicijative U ime obitelji, zbog koje se s Lovrićem i Zdenkom Palac našao na meti USKOK-a.

“Pristaje na sve, što sad?”

Način na koji je Bandić poslovao s udrugom U ime obitelji detaljno je opisan u optužnici koju je protiv njega, Lovrića te Zdenke Palac nedavno podigao USKOK, a tom optužnicom tereti ih se za zlouporabu položaja kojom su Grad Zagreb oštetili za 203.420 kuna, Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb, za najmanje 105.468 kuna, dok je građanskoj inicijativi U ime obitelji pribavljena nepripadajuća korist od najmanje 308.888 kuna.

Kako su se ti inkriminirani poslovi sklapali i preko koga, istražitelji su doznali i tajno prisluškujući neke razgovore pa u nastavku razgovora s početka teksta Lovrić pita Bandića:

– Što da dalje radim? Željka Markić sada pristaje na sve što si rekao.

A Bandić mu na to odgovara:

– Neka onda ide tako, ali ne samo u Zagrebu nego u cijeloj Hrvatskoj. Jumbo plakati idu po cijeloj Hrvatskoj, šibaj, želim biti partner, a ne miš. Ona nikada nije imala partnera kao Bandića niti će imati takvog partnera. Poruči joj da Bandić želi biti gradonačelnik Hrvatske, a ne miš. Ništa Bandić ne treba, ona mene treba...

Cijela ta priča odnosi se na promotivne materijale koji su izrađivani i dijeljeni tijekom prikupljanja potpisa za referendum “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, koji je organizirala građanska inicijativa U ime obitelji. Tiskanje plakata i promotivnih materijala naručivao je Grad Zagreb, a iz iskaza svjedoka saslušanih u istrazi, e-mailova izmijenjenih između svih koji su na bilo koji način u tome sudjelovali te snimki tajno snimljenih razgovora proizlazi da je problema bilo i tijekom izrade materijala jer je Bandić navlačio na svoju, a Ž. Markić na svoju stranu.

Vratila fakture

No veći problem od razmimoilaženja oko vizualnog identiteta letaka i plakata nastao je kada se posao koji je po zahtjevu Grada Zagreb, obavljen za U ime obitelji, trebalo naplatiti. Tvrtke koje su sudjelovale u izradi promotivnih materijala fakture su isporučile U ime obitelji, no kako je istražiteljima kazala Željka Markić, udruga je te fakture vratila natrag tvrdeći da su oni štandove od grada dobili – besplatno.

– S Bandićem sam se sastala i kazala što nam treba, no nije bilo govora o bilo kakvoj obvezi U ime obitelji prema Gradu Zagrebu. Zato, kada su nam isporučene fakture iz Tržnica Zagreb, kao i fakture nekih drugih društava, mi smo ih po savjetu odvjetnika vratili pošiljateljima. Inicijativa U ime obitelji nije naručila te usluge – iskazivala je Ž. Markić.

S druge strane, Bandić je u obrani tvrdio da se, prihvaćajući pokroviteljstvo nad inicijativom U ime obitelji, obvezao da će platiti nastale troškove. Tvrdio je i da će Grad Zagreb potpuno pokriti troškove jer to, kako je kazao, proizlazi iz zaključka koji je donio. No tu njegovu tvrdnju demantiraju iskazi svjedoka, poglavito njegove nasljednice Sandre Švaljek, odluka koje je donesena i objavljena u službenom glasilu Gradu Zagreba, a iz koje je vidljivo da potpora koju Grad Zagreb pruža U ime obitelji ne uključuje financiranje aktivnosti. Uz to, iz tajnih razgovora proizlazi da se pitanje plaćanja stalno postavlja, no Lovrić i Bandić na svaki takav upit navode da će se – riješiti.

>> Veliki zagrebački raskol: Bandić osjeća da ga je izdala zamjenica koju je sam predložio

Komentara 34

Avatar kravata
kravata
18:51 21.02.2015.

kako to da se smiju prisluškivat ovakvi razgovori?

Avatar etnaanbama
etnaanbama
18:19 21.02.2015.

Hoće li Milanović kokošariti oko Holy?

DU
Deleted user
20:18 21.02.2015.

ha..ha..da ga nema..tribalo bi ih izmisliti..je ti..to pametan..bia..ha..ha..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije