Revitalizacija

Baroknu ljepoticu nagriza vlaga, oko Tvrđe će biti jarci s vodom

tvrdja
09.02.2011.
u 16:23

Pomoć u obnovi dat će Hrvatske vode koje u ožujku za Svjetski dan voda počinju šetnicom spajati Donji i Gornji grad i Vodovod koji će graditi sjeverni kolektor

Najvažniji hrvatski spomenik 18. stoljeća, osječka Tvrđa, mogla bi dobiti jarke ispunjene vodom, vratiti se time u svoju povijest, a ujedno oborinskom odvodnjom riješiti sve teži problem vlage koja polako uništava kulturnu cjelinu. Rekao je to jučer direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković okupivši zainteresirane za revitalizaciju ljepotice te napokon njezino stavljanje na listu UNESCO-a.

– Hrvatske će vode oko 22. ožujka, Svjetskog dana voda, početi povezivanje postojeće šetnice između Donjeg i Gornjeg grada u duljini od 1,5 kilometara za što je osigurano sedam milijuna kuna. Time će se ujedno stvoriti preduvjeti za uređenje pristaništa uz Tvrđu – kazao je Đuroković čija ustanova ove godine slavi 135. obljetnicu organiziranoga vodnog gospodarstva u Osijeku. Revitalizaciju Tvrđe pomoći će i izgradnja sjevernog kolektora čija će projektna dokumentacija – kazao je direktor Vodovoda Ljubomir Novoselić, biti gotova do lipnja. Kako je dodao, investiciju tešku 17 milijuna eura, planira se većim dijelom financirati nepovratnim sredstvima pretpristupnih fondova EU, a rok za gradnju je 1,5 do dvije godine.

– Vlaga u Tvrđi u kojoj na mjestima postoje i opasne rupe, raste do prvoga kata – upozorio je povjesničar umjetnosti prof. Zlatko Uzelac podsjetivši da je dio Tvrđe nepovratno nestao nakon Prvoga svjetskog rata. Skidana je, naime, opeka koja je poslužila za gradnju Munjare, iz koje je izišao prvi električni tramvaj.

Planiranu obnovu Tvrđe, zaključeno je na sastanku, moguće je završiti za najmanje pet godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije