Turistička zajednica Baranje, u suradnji s Gradom Belim Manastirom i Večernjim listom pripremila je, uoči Božića, pravi spektakl na otvorenom, a projekt su podržali i partneri Hrvatska lutrija, Belje, Jamnica, Ledo, Konzum i Zvijezda. U pravom zimskom ugođaju, jutro je počelo s baranjskim delicijama bez kojih nema blagdanskoga stola. U "Kulinarskom obračunu točno u podne" u Etnološkom centru baranjske baštine, kuhače su ukrstili profesionalni kuhari iz udruge "Majstor kuhar" na čelu s Brankom Ognjenovićem, ekipa renomiranih kuhara baranjskih restorana i mlade gastro nade - učenici Druge srednje škole Beli Manastir.
Majstori kuhari imali su zadatak skuhati nezaobilaznu sarmu, kuhari iz baranjskih restorana tradicionalni fiš paprikaš, a mlade kulinarske nade zasladile su cijeli gastro spektakl pripremajući gibanicu i fritule. Kulinarska utakmica imala je i humanitarni karakter, jer su se sve donacije posjetitelja, koji su kasnije s guštom kušali pripremljene baranjske delicije, darovale Udruzi "Prijatelji svetog Martina" koja skrbi o dvije socijalne samoposluge u Baranji, jednoj u Belom Manastiru, a drugoj u Popovcu. - Sarma je jedno tradicionalno jelo na kojem smo svi odrasli, svaka Nova godina počinje sa sarmom, nadam se da će biti svima ukusna jer smo dodali najvažniji začin, a to je ljubav i pozivam sve da doniraju kako bismo skupili što više sredstava za potrebite - istaknuo je Dario Lide iz Udruge "Majstor kuhar", ne ispuštajući kuhaču iz ruke. Stjepan Piskač iz renomiranog baranjskog restorana bio je s kolegama zadužen za tradicionalni fiš paprikaš.
- Nema tu neke mudrosti, dobra paprika, luk, sol, svježa i kvalitetna riječna riba, šaran je temelj dobrog fiša, a mogu se po želji dodati i štuka ili som, otkrio je kuhar Stjepan i dodao da se fiš ne kuha dulje od 45 minuta! Dok su se sarma i fiš krčkali u loncima, budući kuhari srednjoškolci, zasukali su rukave i prionuli na pripremu slasne gibanice i fritula. S obzirom da su za protivnike imali profesionalce, početna je trema bila velika. - Veću porciju fritula radit ćemo oko sat i pol, a i gibanica se peče. Naravno da smo imali početnu tremu, ipak se sad natječemo s profesionalcima, ali trema je nestala, a kuhari su nam puno pomogli savjetima i naučili smo puno tehnika, zadovoljno je komentirao 15-godišnji učenik Druge srednje škole Beli Manastir Matej Marić koji je deserte pripremao s kolegama Anamarijom i Aleksandrom.
Na kraju su priznali da su im "od ruke" ipak bolje išle fritule, ali sudeći prema reakcijama okupljenih, ni gibanica nije zaostajala. Prije proglašenja pobjednika kulinarskog show-a, ostalo je pitanje što bolje prolazi u Baranji - fiš ili sarme? No posjetitelji koji su, uz stručni žiri, isprobali pripremljena jela, brzo su otklonili svaku sumnju i diplomatski komentirali da se prvo uzme tanjur sarme, pa fiša i nakon toga zasladi gibanicom i fritulama i svi veseli! Slasne zalogaje idealno su upotpunila vrhunska vina Belje kao sponzor velikog humanitarnog gastro spektakla uz Jamnicu, Ledo, Konzum i Zvijezdu. Najveseliji su bili učenici Druge srednje škole koje je stručni žiri proglasio pobjednicima! – Imali smo težak zadatak, sarma i fiš su bili izvrsni, ali na kraju dođe slatko i mladi su nas vrlo ugodno iznenadili s gibanicom i fritulama i oni su pobijedili, rekao je gradonačelnik Belog Manastira i član žirija Tomislav Rob. Druge dvije ekipe profesionalnih kuhara od srca su im čestitale, jer im je, kažu, jako drago što mladi pokazuju tako zavidne vještine i predanost kuhanju.
- Čestitam im jer nije baš lako napraviti toliko štrudle u ovim uvjetima, pokazali su da barataju sa znanjem i vještinom, naš posao nije lak, ali ako se voli, sve je lakše. Želim im puno uspjeha u daljnjem radu i ako im bilo što treba, uvijek sam tu za savjete i sugestije, istaknuo je na kraju akademik kulinarstva i predsjednik Udruge "Majstor kuhar" Branko Ognjenović.
Priliku da se iskušaju u gastro vodama dobili su i najmlađi Baranjci. Oni su pod budnim okom vrsnih kuhara, u dječjoj kreativnoj kulinarskoj radionici, ukrašavali ispečene fritule. Uz puno radosti i smijeha, i oni su dokazali ono što su govorili svi natjecatelji - najvažniji sastojak svakog jela ili deserta je ljubav! Nakon zabavne gastro radionice i uživanja u tradicionalnim blagdanskim jelima, došlo je vrijeme za najljepšu adventsku glazbenu zabavu za djecu - koncert popularnog Ivana Zaka u amfiteatru Etnološkog centra. Uvijek profesionalan i dobro raspoložen Zak pripremio je najmlađima koncert za pamćenje. Prepuni amfiteatar odzvanjao je njegovim najpoznatijim hitovima, okupljena publika je pjevala u glas, a bilo je i mnoštvo onih koji su pokazali zavidno plesno umijeće. Da su glazbenu emociju doživjeli i oni odrasliji, pokazalo se u večernjim satima, na prepunom Trgu slobode u Belom Manastiru.
Zak je u dvosatnom koncertu toliko zagrijao atmosferu da je trg doslovno gorio, komentirali su posjetitelji. - Ovo je bio prvi koncert uopće u Belom Manastiru, moji sugrađani su oduševljeni, a i ja, teško mi je bilo predstaviti si kako će to sve izgledati, ali eto – i ja kao političar ostao sam bez teksta, naravno, u najpozitivnijem smislu. Nikad dosad ni za jedne manifestacije na Trgu slobode nije bilo ovoliko ljudi i svaka čast Ivanu Zaku na izvedbi i zabavi koju je priredio za ljude, izjavio je nakon koncerta gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. U sklopu Božićnog sajma, posjetitelji su uživali u ponudi više od 40 štandova lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, božićnog asortimana i rukotvorina, uz mnogobrojna iznenađenja koja je na svom štandu pripremila Hrvatska lutrija. - Sve ovo danas što se događalo u Belom Manastiru je pun pogodak.
Drago nam je što je Baranja na ovako dobar način organizirala Advent i svakako se vidimo i dogodine, oduševljeno je rekla skupina mladih Baranjaca. Zadovoljstvo nakon svih adventskih programa nisu krili ni organizatori, posebno direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić. - Nikad u Belom Manastiru nije bila takva odlična i opuštena atmosfera, trg je večeras bio prepun ljudi i općenito smo ugodno iznenađeni koliko je mnogo ljudi došlo na sve naše programe. Mi smo i više nego zadovoljni postignutim rezultatima i ovo nam je jedan veliki poticaj da iduće godine budemo još bolji i atraktivniji. Od srca zahvaljujem svima koji su sudjelovali u našim programima, rekao je Matej Perkušić i iz najvećeg baranjskog gospodarskog i kulturnog središta Belog Manastira svima zaželio sretne i blagoslovljene blagdane i uspješnu novu godinu.