'SRCE ZDRAVSTVENOG SUSTAVA'

Beroš održao sastanak zbog stalnih problema sa CEZIH-om: 'Zahtijevamo da od listopada bude maksimalno efikasan'

Zagreb: Ministar Beroš obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
06.09.2024.
u 14:20

Iz Ericssona Nikola Tesla (ENT) su kazali da je projekt trenutno u fazi optimizacije rada sustava na novoj platformi što će potrajati do početka listopada, nakon čega do kraja godine slijedi faza monitoringa sustava

Zbog učestalih zastoja u radu Centralnog zdravstvenog informatičkog sustava RH (CEZIH),  ali i u cilju dugoročnog unaprjeđenja rada CEZIH-a i postavljanja preduvjeta za daljnju digitalizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava, održan je sastanak u Ministarstvu zdravstva 3. rujna. Ministar Vili Beroš okupio je sve uključene u projekt - predstavnike Ericsson Nikola Tesla, HZZO-a, Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije. Iz Ericssona Nikola Tesla (ENT) su kazali da je projekt trenutno u fazi optimizacije rada sustava na novoj platformi što će potrajati do početka listopada, nakon čega do kraja godine slijedi faza monitoringa sustava. 

- Zahtijevamo da od listopada CEZIH bude maksimalno operabilan, brz i efikasan. CEZIH je srce zdravstvenog sustava Republike Hrvatske - izjavio je Beroš. 

- Apeliram da i nadalje u fokusu svih uključenih strana uvijek bude svijest o potrebama i zahtjevima naših pacijenata i zdravstvenih djelatnika te da se projekt kvalitetno i u dogovorenom roku zaključi, što smo u više navrata istaknuli naručitelju sustava HZZO-u, kao i pravnom subjektu  Ericsson Nikola Tesla, koji je, uz aktivnosti održavanja postojećeg sustava i nositelj poslova modernizacije. Inzistiramo da sve uključene strane odgovorno i efikasno izvršavaju svoje ugovorne obveze, rade na rješavanju tehničkih izazova ili poteškoća te na jačanju učinkovite operativne suradnje na svim razinama - poručio je Beroš i dodao kako je u javnosti prije šest mjeseci na početku radova na modernizaciji sustava najavio kako će sustav imati povremene poteškoće u radu te zamolio sve dionike – liječnike i pacijente za veliko razumijevanje, shvaćajući njihove potrebe i ozbiljnost situacije, a sve u cilju kako bismo osigurali najkvalitetniju i najbržu uslugu za pacijente diljem cijele Hrvatske. Iz ENT-a poručuju kako se radi o zasigurno najkompleksnijem digitalno transformacijskom projektu koji se, na nacionalnoj razini, trenutno provodi. 

- Sukladno ugovornim obvezama, ulažemo maksimalne napore kako bi se sve aktivnosti kvalitetno i na vrijeme realizirale. Ovako složen projekt zahtjeva skladan timski rad svih uključenih strana, nastavno na preuzete odgovornosti i obveze. U Ericssonu Nikoli Tesli na njemu rade naši najbolji stručnjaci u području e-zdravstva koji su, tijekom svih ovih godina koliko smo aktivni u navedenom području, dali svoj značajni doprinos, a u čiji razvoj kao kompanija kontinuirano ulažemo - rekla je Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericssona Nikole Tesle. 

POVEZANI ČLANCI:

Sustav CEZIH je migriran na novu tehnologiju i u procesu je optimizacija na novu okolinu. Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, istaknuo je posebnu zahtjevnost procesa migracije kad se ovako složen i velik sustav ne smije ugasiti već mora svo vrijeme migracije tj. premještanja na novu tehnologiju, istodobno biti i operativan.  

- Više od 25.000 (liječnici primarne zaštite, SKZZ liječnici, liječnici u bolnicama, ljekarnici, laboratoriji, administratori u zdravstvenim ustanovama, medicinske sestre, djelatnici zavoda za javno zdravstvo,…) svakodnevno rade u sustavu, godišnje kroz sustav prolazi više od 70 milijuna izdanih recepata i 15 milijuna izdanih e-uputnica, a 1,2 milijuna korisnika Portala zdravlja govore o tome da je CEZIH jedan od najvećih, najkompleksnijih i najosjetljivijih dijelova državne informacijske infrastrukture - izjavio je Bernard Gršić.

CEZIH je okosnica svih digitalnih servisa i usluga u području zdravstva. Sustav objedinjava brojne funkcionalnosti kao i digitalno obrađene i pohranjene podatke te je od iznimne važnosti kako za zdravstvene djelatnike tako i za pacijente jer značajno olakšava dnevne aktivnosti u radu svih dionika zdravstvenog sustava, podsjećaju iz MIZ-a. Zbog zastarjelosti i dotrajalosti postojeće infrastrukture sustava, u proteklom razdoblju rađeni su veliki zahvati na modernizaciji u sklopu projekta Konsolidacije sustava zdravstvene informacijske infrastrukture CEZIH financiranog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, čiji nositelj je Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije. U sklopu navedenog rađena je i migracija CEZIH-a u Centar dijeljenih usluga (CDU), čiji nositelj je HZZO, a sve kako bi se omogućio brz, efikasan i neometan rad. S obzirom na kompleksnost sustava i složenost projekta modernizacije, tijekom navedenih radova dolazi do poteškoća u radu CEZIH-a te povremenih nedostupnosti.

''Očekujem da će se sinergijom svih dionika uključenih u projekt optimizacije CEZIH-a osigurati maksimalna kvaliteta i sigurnost našim pacijentima''- zaključio je izv.prof.dr.sc. ministar zdravstva Vili Beroš, dr.med.

>> FOTO Hrpa smeća, popucani zidovi, paučina: Nekad je bila snaga industrijskog giganta, danas je posve devastirana

Zagreb: Ministar Beroš obratio se medijima nakon sjednice Vlade
1/19
Ključne riječi

Komentara 2

AN
antonelić
18:31 06.09.2024.

slijedeća dva tjedna su ključna ... slijedeća dva tjedna su ključna ... slijedeća dva tjedna su ključna ...

Avatar The new statesman
The new statesman
11:38 08.09.2024.

Odnosno ..koliko para toliko muzike..ili za dp koliko novca toliko i glazbe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije