APEL GRAĐANIMA

Beroš upozorio: Nemojte vjerovati lažnim oglasima o čudotvornom preparatu koji 'čisti krvne žile'

Zagreb: Ministar Vili Beroš obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
06.08.2023.
u 17:34

Ministarstvo naglašava kako je nužno upozoriti građane da kupnja lijekova putem interneta, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje osobe koja ih je uzela

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je građane da ne vjeruju aktualnim lažnim oglasima o čudotvornom preparatu koji "čisti krvne žile". U priopćenju Beroš naglašava kako oglas nedopušteno koristi izjave i fotografije neurokirurga prof. dr. sc. Josipa Paladina, dr. med. "Lažno oglašavanje te krađa identiteta i zloupotreba imena jednog od najuglednijih hrvatskih neurokirurga, kao i ranije drugih liječnika, s ciljem obmanjivanja i potencijalnog ugrožavanja zdravlja javnosti, je za svaku osudu struke i postupanje nadležnih institucija. Sukladno tome, Ministarstvo zdravstva će pokrenuti aktivnosti prema drugim ministarstvima u čijim nadležnostima je navedena problematika", istaknuo je ministar Beroš.

Ministarstvo zdravstva ukazalo je na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima, kako se navodi, često se pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih liječnika. U ovom primjeru, neurokirurg Paladino predstavlja se kao kardiolog, promicatelj alternativne medicine i autor knjiga na temu bioenergije, zdravlja i joge te odgovara na pitanja izmišljenih pacijenata.

VEZANI ČLANCI:

Pored toga, Ministarstvo naglašava kako je nužno upozoriti građane da kupnja lijekova putem interneta, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje osobe koja ih je uzela. Iz sigurnosnih razloga preporučljivo je nabaviti lijek isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima, odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama za promet na malo lijekovima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), na temelju čega zadovoljavaju postavljene stroge zahtjeve kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti.

"Svjesni postojeće pojave dezinformiranja i obmanjivanja javnosti, posebice na društvenim mrežama, podizanje razine zdravstvene pismenosti jedna je od posebnih reformskih mjera u području prevencije i edukacije građana u okviru sveobuhvatne reforme s pacijentom u fokusu. Iz tog razloga uveli smo tri glavna pravca prevencije kroz Preventivne zdravstvene preglede, reviziju i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa te međuresorni projekt 'Javne ustanove – Prijatelji zdravlja' u sklopu kojih građani imaju priliku spriječiti i pravovremeno liječiti potencijalne bolesti, ali i osvijestiti svoju ulogu u brizi za vlastito zdravlje. Stoga, u kontekstu aktualnog lažnog oglašavanja, pozivam građane i pacijente da promisle dva puta prije nego što počnu koristiti određeni proizvod i slušaju svoje liječnike koji su jedini siguran putokaz prema ozdravljenju i očuvanju zdravlja“, zaključio je ministar Beroš.

VIDEO Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je snimku iz zraka poplavljenog Zagreba i okolice

Komentara 27

BR
Brdo
18:03 06.08.2023.

"Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je građane da ne vjeruju aktualnim lažnim oglasima o čudotvornom preparatu koji "čisti krvne žile." Ne tako davno si ti upozoravao da onaj tko ne primi cudotvornu americku vodicu da je opasnost za druge, osobito za stare.

JP
josip.pivar11
18:03 06.08.2023.

Ti preparati čiste krvne žile jednako kao što je i cjepivo štitilo od C-19. Mnoge smrti mladih to valjda i pokazuju, a tu su mediji poprilično škrti.

Avatar suludih10
suludih10
19:50 06.08.2023.

Koje novine imaju takve oglase?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije