Komemoracija

Bet Israel neće na službenu komemoraciju u Jasenovac

Jasenovac
16.03.2017.
u 16:43

Židovska vjerska zajednica Bet Israel odlučila je da ni ove godine neće nazočiti službenoj komemoraciji u Jasenovcu, u znak prosvjeda što Vlada ne poduzima konkretne korake dok se u društvu tolerira ustaška ideologija

"Posljedica takvog poigravanja s jednim dijelom hrvatske povijesti izravno utječe na atmosferu u društvu, u kojem se ustaški zločini relativiziraju, i to na svim razinama, dok se istovremeno širi ksenofobija i antisemitizam", priopćio je u četvrtak Bet Israel.

Ta vjerska zajednica podsjeća da je 80 posto pripadnika židovske zajednice u NDH ubijeno u logorima Jasenovac, Danica, Stara Gradiška i drugim sabirnim mjestima ili su ih ustaše izručili nacistima, koji su ih transportirali u logore smrti kao što je Auschwitz.

"Pozdrav 'Za dom spremni' simbol je najmračnijeg dijela hrvatske povijesti, tijekom kojeg su izvršeni stravični zločini nad odraslima i djecom“, ustvrdio je Bet Israel. Za pripadnike židovske zajednice svečane manifestne komemoracije na kojima se prigodno osuđuje ustaštvo i priklanja antifašizmu nisu dovoljne jer svakodnevica pokazuje nešto suprotno tomu.

Službenoj komemoraciji u Jasenovcu lani nisu nazočili predstavnici židovske zajednice, Srpskoga narodnog vijeća i antifašističkih organizacija jer su smatrali da je u društvu prisutna revitalizacija ustaštva. Ipak, na državnoj komemoraciji bilo je pojedinca iz Židovske općine Zagreb, pa je tako Vladimir Bogdanić u izjavi novinarima istaknuo da je tu jer njegova Republika danas komemorira žrtve.

Jasenovac je od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Poimenični popis žrtava logora navodi imena i podatke za 83.145 žrtava - 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti. Najviše je u 1337 dana postojanja logora stradalo Srba, Roma, Židova i Hrvata.

>>'Bio sam u tri vojske, ali uvijek odan antifašizmu'

>>Kad antifašisti ustašuju

Komentara 18

Avatar Moškov
Moškov
17:23 16.03.2017.

uuuh, neću moći zaspati zbog toga.

BA
bakulušić
18:39 16.03.2017.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata i nakon njega plakale su mnoge majke i svaka majka ima pravo na sućut. To je ono što prihvaća svaki čovjek dobre volje a današnji liberali bi rekli da je to civilizacijska stečevina i izraz tolerancija prema drugima. Pa budimo tolerantni, izrazimo sućut svakoj majci i pomozimo da istina izađe na vidjelo. Osudimo one koji su činili zločine i one koji su "zidali" brojke pa na taj način sramotmo trgovali žrtvama i tuđom tugom. Budimo ljudi!

Avatar dotur vice
dotur vice
18:07 16.03.2017.

Broj Srba po popisu stanovništva iz 1948.god.veći je za oko sedamstohiljada u odnosu na popis iz 1931.god.,a broj Hrvata je manji za oko četrnaest tisuća, odnosno, Srba je 1931.god. bilo oko 5.812.000, Hrvata je bilo oko 3.797.000. Po popisu stanovništva iz 1948. god. Srba je bilo 6.517.000. a Hrvata 3.784.000. Prema tome, brojevi ne lažu i najbolji su dokaz tko "istinu govori". E sad, što to nekoj "gospodi"- oliti drugovima iz "noćnog" ne odgovara, to je druga "priča".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije