fiskalne blagajne

Bijeg od poreza: Konobari novim gostima daju stare račune za piće

'14.12.2012., Buje - Tvornica Digitron jedina u Hrvatskoj proizvodi fiskalane kase. Njihovo dugogodisnje znanje i iskustvo prtocili su u najtrazenji artikal ovih dana.   Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Duško Marušić/Pixsell
09.01.2013.
u 11:14

Iako je ministar financija Slavko Linić osmislio osigurač za ovakve situacije, pa tako svakom kupcu koji ne uzme račun prijeti sankcija od 200 do 2000 kuna, u praksi tek jedan od deset gostiju kafića uzima račun od konobara

Kako bi nasamarili sustav i izbjegli nužnu fiskalizaciju, pojedini vlasnici kafića okrenuli su se malverzacijama. Piše o tome Slobodna Dalmacija kojoj je zadarski ugostitelj nazvan Joško K. otkrio na koji način zaobilazi bauk fiskalizacije.

Joško je prepričao kako izdaje račune na fiskalnoj blagajni, a zatim ih, kada gosti odu iz kafića, pokupi sa stolova i ponovno ih daje novim gostima koji imaju iste narudžbe. Nada se da će na taj način od poreznih škara spasiti više od polovine utrška.

– Moji konobari znaju što radim i zašto to radim. I sami sudjeluju u tome jer su svjesni da moramo opstati. Kada bih prijavio svaku kavu i pivo, za mjesec dana mogao bih staviti ključ u bravu, a država bi dobila troje novih nezaposlenih – prepričao je Joško.

Iako je ministar financija Slavko Linić osmislio osigurač za ovakve situacije pa tako svakom kupcu koji ne uzme račun prijeti sankcija od 200 do 2000 kuna, u praksi tek jedan od deset gostiju kafića uzima račun od konobara. No, kafići su samo mali primjer ''muljaža''. Prostora za njih navodno više imaju veći sustavi i tvrtke. Tako se, tvrde upućeni, najviše vara u poslovima koji idu dostavom pa tako čak 60 do 70 posto narudžbi zaobiđe nužno oporezivanje.

>>VIDEO Poreznici pronašli 61 poduzetnika koji ne izdaje račun

 

Komentara 162

LI
Livijo
12:44 09.01.2013.

Stvorena je drzava koja "jede samu sebe" kadase ista zasiti, docice strani investicijski fondovi ciji vlasnici danas sjede po istraznim ustanovama u Hrvatskoj.

MA
majstor
13:03 09.01.2013.

ono mi je najbolje 'kupcima prijete sankcije ako ne uzmu racun' koja je to glupost. ako necu uzet racun, necu i gotovo. ionako mi se nakuplja to smece po dzepovima. ak mi ocu naplatit 200 kuna za 8 kuna kavu, mogu se j.

BA
balic
12:43 09.01.2013.

Smanjili im PDV ,cijene ostale iste a oni izdaju stare racune... Koji bezobrazluk je to... Ma sram vas bilo ,ja bi vam zapecatio pa na burzu ako imate na to pravo... Ako privatnici placaju u fond za nezaposlene kao uu drugim zemljama ,ako ne, mizera od socijale pa zivi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije