RUŠI SE HOTEL JUGOSLAVIJA

Bio je ponos bivše države, sad odlazi u povijest: Pričalo se da je za gradnju hotela bio ključan jedan posjet Titu

hotel Jugoslavija
Foto: DPA/Pixsell
1/2
31.08.2024.
u 08:57

Novi vlasnik planira srušiti cijeli hotel, a jedino što će zadržati je ogroman luster koji je prije deset godina ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći luster na svijetu

Bio je simbol Jugoslavije, a sada će doživjeti istu sudbinu kao i bivša država. U Beogradu bi danas trebalo početi rušenje čuvenog hotela Jugoslavija, nekadašnjeg simbola luksuza i prestiža koji je ugostio mnoge svjetske lidere i filmske zvijezde poput kraljice Elizabete II., Richarda Nixona i Elizabeth Taylor. O prodaji hotela pisalo se u ožujku ove godine, a tada je objavljeno da ga je od tvrtke Danube Riverside kupio MV Investment d.o.o. iz Beograda u vlasništvu Millenium Teama i to za 27 milijuna eura. Ukupna vrijednost imovine koju je preuzeo MV Investment, jedini sudionik nadmetanja, procijenjena je na nešto više od 55 milijuna eura.

- Početnim ulaganjem od 42 milijuna eura završili smo preuzimanje cijele lokacije bivšeg Hotela Jugoslavija. Pokrenuli smo izmjenu i dopunu Plana detaljne regulacije kako bismo mogli realizirati izgradnju modernog stambeno-poslovnog kompleksa s hotelom visoke kategorije na lokaciji koja to apsolutno zaslužuje - objavili su iz Millenium Teama prije nekoliko mjeseci te su dodali kako će ukupna planirana ulaganja u taj projekt iznositi više od 400 milijuna eura.

Novi vlasnik planira srušiti cijeli hotel, a jedino što će zadržati je ogroman luster koji je prije deset godina ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći luster na svijetu. Luster je težak 14 tona, dugačak je 20 metara, ima 5.000 žarulja i 40.000 Swarovski kristala.  Novi hotel imat će dvije visoke zgrade od kojih će jedna biti stambena, a druga poslovna. Hotel će imati 5 zvjezdica i kapacitet od 200 soba, što je dvostruko manje nego što sada ima. Svaka soba imat će minimalno 38 kvadrata. 

Foto: Google maps/screenshot

Inače, hotel Jugoslavija izgrađen je  1969. godine i bio je jedan od najvećih i najluksuznijih u zemlji. Arhitektura hotela Jugoslavija odražavala je grandioznost i ambicije tadašnjeg socijalističkog režima. Dizajniran u modernističkom stilu, hotel je kombinirao funkcionalnost i luksuz, s prostranim hodnicima, velikim plesnim dvoranama i elegantnim restoranima. Njegova lokacija uz Dunav pruža pogled na rijeku i Kalemegdan, najpoznatiju beogradsku tvrđavu.

Prema jednoj od priča, gradnju hotela naredio je tadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito kojemu se navodno var Etiopije Haile Selassie prilikom posjete Jugoslaviji 1961. požalio kako je Beograd velik i lijep grad, ali da nema niti jedan prestižni hotel. To je Titu, navodno, bilo dovoljno da naredi gradnju hotela Jugoslavija. Međutim, druga verzija priče je da je Tito naredio gradnju hotela još davne 1947. godine. 

FOTO Alcatraz na Jadranu: Pogledajte kako danas izgleda Goli otok, zloglasna Titova kaznionica

hotel Jugoslavija
1/136
Ključne riječi

Komentara 1

MA
Maslac
09:48 31.08.2024.

Ogroman hotel a u prizemlju casino. Njemci nebi takav hotel rusili nego obnovili jer su u njemu boravili mnogi svjetski politicari, glumci i sportisti. Mora da novi vlasnik pere necije pare kroz gradnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije