Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAT NA SUĐENJU BIVŠEM SDP-ovom GRADONAČELNIKU

Bio optuženik, sve priznao, nagodio se s USKOK-om i sada tvrdi: Sever nije imao veze sa slanjem lažnih prijetećih poruka Kovaču

Čakovec: Uhićen bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač
Foto: Mario Naran?a/PIXSELL
1/5
14.06.2024.
u 18:00

Istraga u jednoj od luđih priča hrvatske politike i pravosuđa pokrenuta je u rujnu 2021., a optužnica je podignuta u ožujku 2022., dok je pravomoćna postala koncem 2023. Kovača se tereti za trgovanje utjecajem te da je lažirao SMS-ove u kojima mu se prijeti smrću. O tome da prima prijetnje pričao je tijekom zadnje kampanje za lokalne izbore, a zbog svega je imao i zaštitu policije

Jedna od luđih pravosudnih priča, koja je na optuženičku klupu dovela policajca Marija Severa i Stjepana Kovača, bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Čakovca i bivšeg saborskog  zastupnika, novi obrat imala je i na - sudu. Naime, u nastavku suđenja spomenutom dvojcu na zagrebačkom Županijskom sudu, svjedočio je Damir Ledenčan, njihov nekadašnji suoptuženik koji je nakon priznanja krivnje i nagodbe s USKOK-om uvjetno osuđen pa je sada od optuženika postao svjedok. No na sudu je iskazivo drugačije od onog što je navedeno u njegovoj nagodbi s USKOK-om. Jer dok je tamo kazao i da je Sever imao veze sa slanjem lažnih prijetećih poruka, sada tvrdi drugačije. Među ostalim je kazao da Sever ne da nije imao veze sa slanjem lažnih prijetećih poruka, već je upozoravao da bi zbog toga mogli imati problema. 

- Sve je krenulo od te web stranice koja je objavljivala informacije koje su mogle naštetiti Kovaču. Preko Severa sam tražio nekoga tko bi otkrio autora te stranice, no nije mu se moglo ući u trag. I sam sam se raspitivao, no nitko nije uspio utvrditi tko je napravio tu stranicu. U gradu sam sreo Kovača, pa smo osmislili slanje tih prijetećih poruka. Sever je bio protiv te ideje, no ja sam ipak pristao jer sam očekivao nagradu. Kovač je kao gradonačelnik Čakovca tada bio moćan, a moćan je i sada. Mislio sam da ću od svega toga imati korist. Uz to želio sam mu na neki način zahvaliti na pomoći što nam je pružio organiziravši humanitarne koncerte u Čakovcu - iskazivao je Ledenčan.

On i Kovač dogovorili su se oko slanja tih navodnih prijetećih poruka i to na dan kada Kovač bude u Zagrebu. Iako se na klupi za svjedoke nije moga sjetiti svih detalja, prema optužnici Kovaču je napisao:

“De si bre p***, još si živ. Čujem da si bio na policiji. Neće niko da te sluša jer svi znaju da si najveći lopov u Čakovcu. Vidim da si pisao na moj 092/407-2920. Nisi valjda mislio da ću ti se javiti. Došao je i tvoj kraj. Pokušao sam normalnim putem da ukažem na tvoj lopovluk. Skidam rukavice. Tvoje vrijeme je prošlo. Neće više biti 10 posto”.

Osim tih poruka poslao je još jednu seriju u kojima je stajalo:  “Stjepankotac.icu vise nije potreban. Ubit ću te ko zadnjeg kera. Tvoja nezaposlena žena će uskoro biti udovica... Ti si mrtav čovjek”.

POVEZANI ČLANCI:

Objašnjavajući, kako ih je slao, kazao je da ih je poslao s mobitela za koji mu je novac dao sam Kovač. Pošto prvi set poslanih poruka nije bio, kako je smatrao, ozbiljan, dodao je prijetnju smrću te je sve povezao s internetskom stranicom na kojoj se pisalo protiv Kovača kako bi se onda policija uključila u taj slučaj.

- Kada je vidio što sam napravio Sever me psovao i pitao što mi je to trebalo- kazao je Ledenčan. Kako njegov svjedočki iskaz znatno odstupa od onog što je priznao u nagodbi s USKOK-om, branitelje optuženika  i sudsko vijeće zanimalo je zašto je u nagodbi s USKOK-om priznao da ga je Sever angažirao za slanje lažnih prijetećih poruka Kovaču, dok sada tvrdi drugačije. Ledenčan je pomalo neuvjerljivo kazao da nije znao što točno potpisuje u nagodbi s USKOK-om

- Istina je ovo što sam izjavio danas - kazao je. Inače optuženik koji priznaje krivnju i potpisuje nagodbu s USKOK-om, priznaje sve ono što mu USKOK optužnicom stavlja na teret. A USKOK u optužnici  tvrdi da je Kovač uz pomoć Severa inscenirao slanje prijetećih poruka. Tvrdio je da mu te poruke šalju politički protivnici, zbog čega se čak rasplakao pred novinarima (!?). Tvrdnjama da mu se prijeti, navodi USKOK u optužnici, Kovač je želio prikupiti političke bodove, no umjesto toga "zaradio" je optužnicu. Kovač više nije član SDP-a, jer je prešao u HSS. 

Istraga u jednoj od luđih priča hrvatske politike i pravosuđa pokrenuta je u rujnu 2021., a optužnica je podignuta u ožujku 2022., dok je pravomoćna postala koncem 2023. Kovača se tereti za trgovanje utjecajem te da je lažirao SMS-ove u kojima mu se prijeti smrću. O tome da prima prijetnje pričao je tijekom zadnje kampanje za lokalne izbore, a zbog svega je imao i zaštitu policije!? Ta je priča, počela u travnju 2021. i trajala je do lipnja 2021. U to vrijeme Kovač  je bio gradonačelnik Čakovca te je PU međimurskoj kazneno prijavio nepoznatu osobu zbog klevete. Kovaču je zasmetalo što je netko na internetskoj stranici pod nazivom "stjepankotac.icu" objavio sadržaj koji je Kovač smatrao uvredljivom. Isto tako Kovač je smatrao da mu ti navodi mogu umanjiti izglede na lokalnim izborima jer se u to vrijeme natjecao za gradonačelnika Čakovca. Kovač je kaznenu prijavu podnio policajcu Mariju Severu, koji mu je objasnio da se kleveta ne goni po privatnoj tužbi, te da stoga nema zakonske osnove za policijsko postupanje. No to se Kovaču nije svidjelo, pa je kako tvrdi USKOK iskoristio svoj autoritet gradonačelnika Čakovca, te je Severa zatražio da poduzme sve kako bi otkrio identitet osobe koja je izradila njemu spornu internet stranicu te da mu dostavi te podatke.

POVEZANI ČLANCI:

Kako bi realiziralo to što se od njega traži, Sever je, kako se tereti, angažirao Damira Ledenčana, a sve što su dalje radili, radili su u dogovoru s Kovačem. A to što su radili bilo je iniciranje lažne prijetnje Kovaču, jer je prijetnja djelo koje se progoni po službenoj dužnosti. Stoga mu je, kako se terete, Ledenčan Kovaču poslao prijeteće SMS poruke. Iz tih je poruka proizlazilo i da je Ledenčan autor Kovaču sporne internet stranice, pa je tako lažno stvorena osnova za službeno postupanje policije. Osim toga Kovač je na temelju lažne prijave za prijetnju stavljen i pod policijsku zaštitu te mu je dodijeljena policijska pratnja.

No ta suludu priča tu nije stala, jer se Kovača tereti da je, nakon što je od Severa doznao da je na temelju njegove lažne prijave o prijetnji inicirana istraga koje je dovela do mogućeg autora internet stranice, od načelnika PU međimurske tražio da požuri dovršetak te obrade i to prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika. Tražio je i da se državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao nadopuna njegovoj prijavi. Osim toga, Kovač je tijekom izborne kampanje govorio kako prima prijetnje smrću te kako se osoba koja mu prijeti dovodi u vezu s njegovim protukandidatom na izborima. To je radio, prema optužnici, kako bi pridobio naklonost birača te ostvario pobjedu na izborima, a pritiske na načelnika PU međimurske da se operativna obrada njegove lažne prijave za prijetnju ubrza, nastavio  je i nakon lokalnih izbora na kojima ipak nije uspio postati gradonačelnik.

VIDEO Policija o napadu na djelatnika NK Osijeka

Komentara 2

Avatar southman
southman
19:14 14.06.2024.

Levicarska posla !

Avatar Ričard
Ričard
22:59 14.06.2024.

Puno toga na poštenon sjeverozapadu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije