Brođanin opet mora u red za "papire"

Birokracija: Nakon 23 godine otkrio da je strani državljanin

gavran
Ivica Galović/PIXSELL
29.01.2010.
u 19:11

Nije mi problem u tih dvije tisuće kuna troškova koje moram platiti nego što za grešku nisam ni najmanje kriv, ističe Anto Gavran.

Iako rođen u Brodu, gdje radi i izlazi na izbore, 23-godišnji Anto Gavran ovih je dana slučajno ustanovio da nije hrvatski državljanin. Šokantan podatak da je stranac saznao kada je njegova sestra svoje vjenčanje prijavljivala u Matičnom uredu i doznala da mora mijenjati sve dokumente jer je državljanka BiH, a ne RH u kojoj je rođena.

Bio bi red da se ispričaju

– U Matičnom uredu kažu da smo oboje kod upisa u knjigu rođenih greškom upisani kao državljani BiH. Šok je tim veći jer su oba roditelja državljani RH. Sestra je zbog vjenčanja nove dokumente dobila, a meni čekanja u redovima i nepotrebni troškovi tek predstoje. Godinama imam sve važeće dokumente RH, od domovnice i osobne iskaznice do putovnice, vozačke i bankovnih kartica – jada se Anto.

Njegove isprave vrijede još godinu i pol, a tada u MUP-u morati zatražiti ponovni upis u registar hrvatskih državljana, novu domovnicu s novim matičnim brojem i OIB-om i onda mijenjati sve dokumente.

- Greške se događaju i bio bi red da zbog toga u obliku isprike Matični ured nove dokumente sam riješi i dostavi mi kući. Nije problem u tih dvije tisuće kuna troškova, nego što za grešku nisam ni najmanje kriv - ističe Anto Gavran.

Nenamjerna greška

U Matičnom uredu pri županijskom Uredu državne uprave kažu da oznaka kod upisa Ante i njegove sestre može biti plod nenamjerne greške nekog službenika, ali dodaju i da su po Zakonu o hrvatskom državljanstvu iz 1991. kao državljani RH upisani svi su taj status stekli do 29. veljače 1978., a nakon toga ako rubrika državljanstvo u obrascu za upis nije bila popunjena oznakom RH, onda se državljanstvo odredilo prema podrijetlu roditelja, što je u konkretnom slučaju učinjeno.

Komentara 11

Avatar tomasesi
tomasesi
20:46 29.01.2010.

\"...23-godišnji Anto Gavran ovih je dana slučajno ustanovio da nije hrvatski državljanin. Šokantan podatak ...\" Anto tek si počeo šok terapije. Kada dođeš u moje godine, biti ćeš otporan na sve vrste šoka! Ne brini jer - \"što te ne te ne uništi, ojačati će te\".

JA
jankoprekobrda
19:39 29.01.2010.

Drzavna uprava i administracija je grupa tupana nepismenih od vrha do dna. Nije ovo jedan usamljeni slucaj ima vise takvih. A onda te netko trazi daj 2-5000 Hrk i sve cemo urediti. Ne netreba mi domovnica preko veze, kaze mojj prijatelj, ako me se domovina odrekla zato sto ne podrzavam HDZ niti bilo koju drugu politicku stranku biti cu osoba bez drzavljanstva i domovine jer sam na kraju gradjanin svijeta, i traziti cu UN pasos.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
19:34 29.01.2010.

Bez brige ima u HR puno došljaka koji će takve greške nadoknadit a da ne govorim da cijelo srpsko podzemlje ima Hrvatske putovnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije