Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Biskupu Košiću ne smije se uskratiti pravo na govor

Kako to njegovo predstavljanje može izgledati u nečijim očima, o tom po tom, ali mu ga nitko ne smije uskratiti. Osobito ne kada koristi društvene mreže.

Komentari 21

DU
Deleted user
14:40 21.06.2017.

Dvostruki standard, Don Ivan Grubišić je umirovljen, zbog svojih političkih stajališta, Košić nije. Vlado Košić, Petrovu, doslovno naređuje s kime će koalirati. Košić je HDZ-ovac, što je njegovo legitimno pravo, ali dosadi, kada toliko otvoreno navija za njih i postigne kontraefekt - HDZ popuši izbore u Sisku hahahhPosebno je odvratno bilo, kada je naredio da se u njegovoj biskupiji, na satovima vjeronauka, mora prikazivati film Jasenovac-Istina. To je isto, kao da neki pravoslavni svećenik iz RS-a, naredi da djeca na satovima vjeronauka, moraju gledati neki film u kojem se negira genocid u Srebrenici("Srebrenica izdan grad"). Košićeva vjera je nacionalizam, a na katoličanstvo.

VL
Avatar krcedolac
krcedolac
17:12 21.06.2017.

Zaboravlja se da je Europa rijesila problem pačanja crkve u politiku na način na koji mi jos uvijek i ne pomisljamo i to jos prije 200 godina sekularizacijom i odvajanjem crkve od drzave.Politika je stvar drzave a nikako crkve. Svjesnii bili toga problema i Starčević, Radić i Tudjman te vidjeli u klerikalizmu veliko zlo kojeg nitko od nasih politickih prvaka lukavo ne osudjuje a Pavičić očito smatra da je ovaj agresivni katolički talibanizam nešto jako pozitivno i da ga treba prihvacati bez rezerve kao političkog partnera iako nema nikakav politički legitimitet.

VL
SI
sigmundfreud
14:42 21.06.2017.

Biskup Košić je biskup i kao takav nema pravo na privatne stavove. Što god kaže, kaže biskup Košić a ne građanin Košić. Ali to ovdje nije bitno. Bitan je sadržaj njegove poruke na društvenim mrežama i za oltarom. A taj sadržaj je duboko zabrinjavajući. On govori o HNS-u kao neprijatelju (!). To je retorika građanskog rata. Hrvatska nije u građanskom ratu i nadam se da više nikada neće biti, kao što je bila (1941.-1945.). Ali, vrag ne spava. Barem bi Crkva trebala pozivati na mir i toleranciju a ne pozivati na građanski rat. Biskup Košić koristi retoriku NDH koja se svodila na jednu rečenicu: Hrvati protiv komunista. Znamo kako je završila ta politika i ta retorika.

VL
Avatar DŠ.....
DŠ.....
11:41 21.06.2017.

Neka biskup lupeta što želi, ali žalosno je da to čini i novinar koji tvrdi da Košić predstavlja sâma sebe. A zašto onda biskup ne obuče civilno odijelo i dijeli lekcije? Na Facebooku bode oči njegova službena odjeća, što znači zloupotrebu crkve u političke svrhe. Crkva ima pravo komentirati, ali odakle pravo pojedincima da iskaču iz tračnica i komentiraju stranačku politiku? Komentari su dopušteni ako se radi o potezima nove koalicije. No Košić kritizira konja kojega nije jahao i usto ne zna hoće li taj konj (koalcija HDZ-a i HNS-a) istrčati utrku kako spada. Ja sumnjam, ali to ne znači da ću napadati koaliciju prije nego što vidimo njezine prve poteze. Zato je Košićev istup sramotan i predstavlja nedopustiv čin.

VL
DU
Deleted user
12:49 21.06.2017.

Sramotan pokušaj branjenja neodbranjivog...biskup kisic je sramota za katoličku crkvu i zbog svojih poziva na mrznju i nacističkih ispada bi trebao biti ne samo rasčinjen nego i ekskomuniciran. To je nezamislivo u bilo kojoj drugoj zemlji osim u hrvatskoj.

VL
Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
21:34 21.06.2017.

Koja je razlika između svećenika i političara? Voze se u skupim autima, jedu skupu hranu, stvari u dućanu plaćaju sa novcem skupljenim na misi, 25 godina gledaju kako se država razara kriminalom, lažima i licemjerjem, te se hvale i fotografiraju kad se otvori nova pučka kuhinja ili samoposluga. Gdje stoji političar tu je odmah i svećenik. Jedini napor im je napisati pismo, sa nadom kako neće ostati u povijesti zapamćeni kao uzrok ove propasti. Svećenici su izgubili dostojanstvo kada su sveti oltar uprljali sa dnevno-političkim igrama, kakva je to vjera gdje svećenik trabunja o politici i poziva ljude za koga će glasati. Moralno smo pali da gore ne može, ovako valjda nije bilo ni u ratu.

VL
QW
qwe
12:37 21.06.2017.

U sekularnoj državi kakva je Hrvatska, crkva se ne smije miješati u državnu politiku, niti država u crkvenu. Biskup Košić je javnom (u crkvi smije pričati što želi!) kritikom vlade prekršio hrvatski ustav i trebao bi biti sankcioniraqn od državnihh ali i crkvenih vlasti. No, pošto je Hrvatska država u kojoj se zakoni provode selektivno prema volji vladajućih, Košiću se ništa neće dogoditi.

VL
BR
brzzzy
21:46 21.06.2017.

Pobogu pa gospodin biskup Košić ima valjda u demokratskoj zemlji Hrvatskoj iznijeti na društvenim mrežama svoje mišljenje. Ako ima pravo glasovati-ne kao biskup nego kao gospodin košić po svojoj savjesti jer je punoljetna osoba onda također ima pravo i komentirati kao običan smrtnik svoje neslaganje sa pojedinim stavovima ili odlukama pojedinih političara ili stranaka države u kojoj živi i to čini kao Vlado Košić. Tragično je da strani političari pohodeći mašu zemlju aktualnu vlast poistovjećuju sa fašistima i to bez ikakvih posljedica moralnih ili političkih a kad to učini čovjek iz katoličke crkve onda je to tragedija. Žalosno...

VL
MX
Mister X
09:37 22.06.2017.

Biskupu Košiću ne smije se uskratiti pravo na govor naravno - u crkvi . Kako vidimo svjestan u potpunosti da pomoći nema ni od koga ni od najdražeg mu Boga . Obraća se velikom grešniku i beskorisno diže prašinu kojaa vjernicima to leti u oči . Te pomišljaju gle ( iako ne možeš dobiti ništa ) ali možeš dizat prah a 100% svjestan da nikog toga nije strah..... Koja korist uspjeh osim da na momenat ovce zableje jače malo i osta samo Hallo ... Vi tamo gore ne činite nam stalno sve gore i gore !!!!

VL
RE
REYAM
21:34 21.06.2017.

Pa tko mu je branio. Jedino Plenković brani neke od govora.

VL
DU
Deleted user
07:13 22.06.2017.

Ako vjeruje u Boga onda treba širiti ljubav a ne mržnju.On nije nikakav Bogom dani autoritet već samo jedan običan smrtnik koji nikada neće vidjeti neba kao ni svi mi bivši živući,sada živući i ubuduće živući.

VL
KS
koda samoborac
21:39 21.06.2017.

ono što mislim o košiću ja nesmijem reć a on kao biskup koji bi morao biti uzo drugima on smije reći što god hoće u boga vjerujem a zbog takvih više ne ulazim u crkvu i to je to!!!!!!!!!!!

VL
LU
lunar777
12:45 21.06.2017.

Sloboda govora je sloboda govora i nema tu puno rasprave. Očigledno su potomci onih koji su pobili više svećenika nego Staljin krivo shvatili što znači sekularnost...

VL
BA
bakulušić
18:01 21.06.2017.

Biskup Košić koristi svoje ustavno pravo a ovdje prisutni komentari govore da mnogi ne znaju značenje izraza "sekularna država". Sekularna država ne znači da mogu i smiju govoriti samo Mile Kekin, Urša Raukar, Rada Borić, Branimir Pofuk, Goran Gerovac i njihovi istomišljenici. Idemo, riječnik u ruke!

VL
DU
Deleted user
14:10 21.06.2017.

Pa kojoj budaletini bi palo na pamet da zabrani biskupu govoriti. Jedino crvenim kmerima. Perei govore, a biskupi ne smiju. Jadna Hrvatska.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.