NOVA OKOLNOST

Bitka za Vrhovni sud: Orsat Miljenić je prije tri godine hvalio zakon koji je Milanoviću neustavan

Inaguracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
10.03.2021.
u 06:30

Jedna je od najboljih stvari koje donosi zakon uređenje izbora predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Miljenić prije tri godine

U nepotrebno dramatiziranom izboru predsjednika Vrhovnog suda zbog upornog inzistiranja predsjednika Zorana Milanovića da se taj izbor provede mimo predviđene zakonske procedure te dok još formalno nije okončan aktualni izbor u kojem su kao kandidati ostali aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa i odvjetnik dr. sc. Šime Savić, pojavila se nova okolnost. Vrlo neugodna za tumačenja predsjednika Milanovića, odnosno Ured predsjednika i njegova predstojnika Orsata Miljenića.

Naime, prema fonogramu rasprave uoči donošenja izmjena i dopuna Zakona o sudovima kad su unesene sporne izmjene koje predsjednik Zoran Milanović sada ne želi primijeniti, tadašnji saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić je u podužem izlaganju između ostaloga rekao: “Ja sam o detaljima mnogo čega govorio na odboru pa sad neću ponavljati, jer su vaši suradnici zapravo pribilježili, svakako jedna od najboljih stvari koje donosi zakon jest uređenje izbora predsjednika Vrhovnog suda, tu smo definitivno bili deficitarni do sada i to je odličan pomak.”

>> VIDEO Predsjednik Zoran Milanović o izboru predsjednika Vrhovnog suda: Orsat Miljenić nije kandidat, ja nisam HDZ

Jučer ujutro smo poslali upit Uredu predsjednika, odnosno Orsatu Miljeniću, zamolivši ga da komentira svoj stav iz 2018. godine i što ga je ponukalo da promijeni stav o tim odredbama te sada bespogovorno slijedi stajališta predsjednika Milanovića. Naime, sam predsjednik Milanović te je izmjene, koje je Miljenić prije tri godine ocijenio jednom od najboljih stvari i odličnim pomakom, nazvao “neustavnim zakonom, koji je pomoćno sredstvo ometanja Predsjednika Republike”. Dodao je i kako je taj zakon donesen sa “žetončićima, stavio ga je u duboko smrzavanje i sad se otapa i zaudara”.

Međutim, predstojniku Ureda predsjednika taj je zakon, sudeći po njegovoj raspravi, širio miomirise. Uzgred, nije na odmet pripomenuti i da je tada Miljenić, rijetko viđeno u Hrvatskom saboru, hvalio svoga nasljednika na mjestu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića:

“Međutim, da se vratim na naše zakone koji su ovdje pred nama, tu postoji jedan izuzetak, a to je izvješće govori u do sada možda najboljim tonovima o situaciji, o tome što je napravljeno u pravosuđu. I vi kada pogledate to izvješće, vi vidite da se pravosuđe počelo ipak izdvajati, što možda nije dobro, ali se izdvaja u boljem smjeru od ostalih sektora. A onda možemo misliti kakvi su nam ostali sektori kada građani nisu ni ovako zadovoljni pravosuđem, ali izvješće govori dobro. I to govori da se do sada radilo dobro. I to je i vama kompliment, ministre, jer iz izvješća se vidi da su suradnje koje su poduzimane dobre i dobro se ocjenjuje neka mjera koju predlažete dalje. I to je dobro i to je apsolutno nešto što trebamo podržati.”

>> VIDEO Prva godina predsjednika Zorana Milanovića

Do zaključenja ovog izdanja još nam nije stigao odgovor iz Ureda predsjednika, koji je inače trebao po Zakonu o sudovima proslijediti aktualne kandidature Općoj sjednici Vrhovnog suda i saborskom Odboru za pravosuđe radi davanja mišljenja. Ali taj je postupak naprasno zamrznut, a umjesto toga predsjednik je mimo zakonske procedure poslao svoj prijedlog prof. dr. sc. Zlate Đurđević. To je njegovo pravo, ali ne mimo zakona. 

Komentara 98

DU
Deleted user
06:55 10.03.2021.

HaHa, Milanovic i cili sdp su obezglavljeni likovi koji ni sami neznaju sta su radili i govorili jucer, a neznaju sta ce raditi ni govoriti sutra. Rasulo i kaos i anarhiju u njihovoj stranci sada bi htjeli prenijeti i na Hrvatsku. Toliko nesposobnih likova je jako tesko sakupiti na jednom mjestu ali eto sdp sa milanovicem su to ipak uspjeli. Milanovica hitno opozvati jer unosi nemir i kaos u zemlji.

AB
abram
07:13 10.03.2021.

stvar je vrlo jednostavna, trebala se javiti na natječaj i sve gotovo, ovako Milanović ne zna kako da dođe do toga da ga netko nešto pita, a nebitan je

KU
Kultura
07:20 10.03.2021.

Orsat miljenic je tvorac ovrsnog zakona kojim je maksimalno na ruku isao odvjetnicima biljeznicima fini i agencijama za naplatu, a misli da moc dobiva sa zemlje jer ne pozna Boga. Doci ce na naplatu svaka suza koju si ljudima priustio bez brige budi moj orsate. Ima Boga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije