sudjelovao u Domovinskom ratu

Bivšem HDZ-ovom načelniku smanjili kaznu za silovanje. Sudac: On je odlikovani branitelj

Karlovac: Počelo suđenje bivšem načelniku Lasinje Željku Prigorcu za silovanje mještanke
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
09.10.2022.
u 10:41

Prigorac je u svojoj obrani odbacio optužbe za silovanje i porekao bilo kakav spolni odnos i fizički kontakt sa sumještankom koja ga je prijavila.

Bivšem HDZ-ovom načelniku Lasinje Željku Prigorcu Visoki kazneni sud RH je potvrdio krivnju za silovanje mještanke, ali mu je preinačio kaznu koju mu je dosudio Županijski sud u Karlovcu, s dvije na godinu i pol zatvora. Razlog "pomilovanju" nije moguće Prigorečevo kajanje, jer kazneno djelo nije nikada ni priznao, već sudjelovanje u Domovinskom ratu, piše Jutarnji list

Na nepravomoćnu presudu koju je sutkinja Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić donijela u veljači prošle godine žalila se Prigorčeva obrana, tražeći da se presuda ukine i vrati prvostupanjskom sudu na ponovno postupanje pred izmijenjenim vijećem. Visoki kazneni sud je zaključio da je osnovana žalba okrivljenika, i to u odnosu izrečene kazne.

Žaleći se baš na tu okolnost, na visinu izrečena kazne, Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu navodi kako je prvostupanjski sud "precijenio utvrđene olakotne okolnosti", a podcijenio otegotne na stranu optuženoga, odnosno da nije valorizirao "izrazitu kriminalnu nakanu optuženika" kao i okolnost da je oštećenica obiteljska osoba, pa posljedice djela ne pogađaju isključivo nju, kao i da je optuženik u vrijeme počinjenja bio načelnik općine, "što dodatno pojačava njegovu odgovornost". No, Visoki kazneni sud je bio drukčijeg mišljenja, te je našao argumente da kaznu još dodatno smanji.

- S pravom optuženik u žalbi tvrdi kako mu je prvostupanjski sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno kazneno djelo, jer je jednu okolnost neosnovano cijenio otegotnom - kritičnost prema kaznenom djelu, a još jednu uopće nije uzeo u obzir kao olakotnu, iako je trebao - on je odlikovani sudionik Domovinskog rata - piše sudac Željko Horvatović, predsjednik Sudskog vijeća Visokog kaznenog suda u obrazloženju.

Podsjetimo, Željko Prigorac, načelnik općine Lasinja u Karlovačkoj županiji proglašen je u veljači 2021. krivim na Županijskom sudu u Karlovcu za silovanje sumještanke u kolovozu 2018., za što je dobio kaznu zatvora u trajanju od dvije godine. Sutkinja Elma Kaleb Mamić kazala je da je sud iskaz žene ocijenio vjerodostojnim i u skladu sa dokazima koji podupiru njen iskaz da ju je optuženi prisilio na seksualni odnos iako mu je govorila da ga ne želi.

Prigorac je u svojoj obrani odbacio optužbe za silovanje i porekao bilo kakav spolni odnos i fizički kontakt sa sumještankom koja ga je prijavila. 

Ključne riječi

Komentara 29

CR
crocro
11:09 09.10.2022.

Da li to znači da se svi odlikovani mogu baciti na silovanje, bezbrižni što će dobiti bagatelne kazne?

DU
Deleted user
12:53 09.10.2022.

Nista tu nije cudno... pa ZNA se ko donosi presude i odlucuje o svemu. Sada ce biti slijedece... sin silovao jer mu je tata odlikovan pa nije dijete krivo. Zao mi je pravih branitelja sto svi idu u isti kos a nisu zasluzili. Pozdrav pravim braniteljima cistog obraza.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
11:45 09.10.2022.

A ovdje se najstrože kažnjava korištenje imenice anemija i pridjeva anemično u bilo kojem kontekstu. Npr. napišeš "anemično gospodarstvo" odmah dobiješ crveni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije