IZVJEŠĆE POTAKNULO RASPRAVE

Švicarska 'izdaje' neutralnost zbog novca? Izgubili milijarde zbog strogih pravila o izvozu oružja

FILE PHOTO: A recruit of the Swiss army Tank School 21 performs an attack exercise with the Leopard 2 tank in Bure
Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
1/3
30.08.2024.
u 23:00

Bern zabranjuje prodaju oružja zemljama u ratu, a to je imalo snažan učinak na odnose s drugim zemljama koje su Ukrajini željele poslati oružje koje bi moglo uključivati ​​švicarske komponente

Švicarska se ne želi uplitati u ratove, ali voli zarađivati. Sukob između tih vrijednosti - plus zabrinutost da ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja rizik za cijelu Europu - potiče zemlju da preispita svoj obrambeni stav. U izvješću objavljenom u četvrtak, skupina stručnjaka preporučuje vladi da zemlja, koja je neutralna od 1515., radi na "zajedničkoj obrambenoj sposobnosti" s EU-om i NATO-om, piše Politico.

"Od ruskog napada na Ukrajinu, neutralnost je ponovno postala predmet političkih rasprava, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Pritisak na Švicarsku da razjasni svoje stajalište raste", stoji u izvješću, pozivajući na "reviziju" svoje politike neutralnosti. Potencijalni politički preokret još je jedan znak kako ruska sveobuhvatna invazija Ukrajine 2022. mijenja europski sigurnosni krajolik. Napad je, također, potaknuo Švedsku i Finsku da se pridruže NATO-u. Stručnjaci koji su pripremali izvješće — uključujući diplomate, visoke dužnosnike, bivšeg čelnika švicarske vojske i Wolfganga Ischingera, bivšeg ravnatelja Münchenske sigurnosne konferencije — dostavili su svoje nalaze švicarskoj ministrici obrane i sigurnosti Violi Amherd.

Švicarski izvoz oružja pao je prošle godine za 27 posto na manje od 700 milijuna švicarskih franaka (746 milijuna eura) u usporedbi s 2022. godinom. Bern zabranjuje prodaju oružja zemljama u ratu, a to je imalo snažan učinak na odnose s drugim zemljama koje su Ukrajini željele poslati oružje koje bi moglo uključivati ​​švicarske komponente. Švicarska je blokirala isporuku oružja i streljiva Ukrajini iz nekoliko europskih zemalja. Bili su potrebni mjeseci pritiska da Švicarska pristane poslati višak tenkova Leopard u Njemačku kako bi zamijenila one poslane u Ukrajinu. 

Izvješće je bilo kontroverzno prije nego što je uopće objavljeno jer su oporbene stranke optuživale Amherd da je u stručni odbor imenovala uglavnom entuzijaste za NATO i EU. Ono će vjerojatno naići na otpor u švicarskom parlamentu, a Amherd je već na meti kritika zbog sve tješnjih veza zemlje s NATO-om. 

VEZANI ČLANCI:

"Izvješće jasno pokazuje da je Švicarska zapadna zemlja i stoga podržava zapadne vrijednosti", rekao je Jean-Marc Rickli, voditelj odjela za globalne i nove rizike Ženevskog centra za sigurnosnu politiku. Međutim, "pozivi na pojačanu vojnu suradnju s NATO-om i EU vrlo će vjerojatno potaknuti brojne rasprave unutar Švicarske", dodao je. 

Stručnjaci ne predlažu da Švicarska u potpunosti odustane od neutralnosti i pridruži se NATO-u, ali pozivaju na dublje veze s vojnim savezom i EU na zajedničkoj obuci, obrani od balističkih projektila te bilateralnim i multilateralnim vježbama. Izvješće također poziva da vojni rashodi dosegnu 1 posto BDP-a do 2030. godine. Švicarska trenutno troši 0,76 posto BDP-a na obranu — daleko manje od bilo koje članice NATO-a, osim Islanda koji nema vojsku. Iako je malo vjerojatno da će Švicarska biti napadnuta, zemlja je već meta hibridnog ratovanja, uključujući dezinformacije, špijunažu i kibernetičke napade, navodi se u izvješću. Stručnjaci preporučuju kretanje prema "globalnoj obrani", što znači pripremu cijelog društva - ne samo vojske - za potencijalni sukob.

U srijedu je švicarska delegacija otputovala u Luksemburg kako bi se sastala s NATO-ovom Agencijom za potporu i nabavu (NSPA). Jedan od ciljeva sastanka bio je procijeniti potencijalne sinergije i mogućnosti suradnje s agencijom. Ranije ovog mjeseca, savezno vijeće također je odobrilo sudjelovanje u dva projekta Stalne strukturirane suradnje EU-a (PESCO), jednom o vojnoj mobilnosti koji ima za cilj olakšati prelazak granica i drugom o kibernetičkoj obrani.

 

GALERIJA Apokaliptični prizori u Ukrajini: Pogledajte što ostane nakon ruskog napada s 200 projektila
FILE PHOTO: A recruit of the Swiss army Tank School 21 performs an attack exercise with the Leopard 2 tank in Bure
1/29

Komentara 5

B7
B79658
02:42 31.08.2024.

Ne zele pomoci drugima u nevolji,ali ce zato njihove banke objerucke prihvatiti nacisticko zlato.

XX
XXXL
02:36 31.08.2024.

Švicarska politika je uvijek oportunistička, bez moralnih načela i grižnje savjesti. Uvijek gledaju da što više profitiraju, sa što manjim ulogom. Kad bi trebali pokazati neku solidarnost, lojalnost prema drugima ili negdje sudjelovati, bez da od toga imaju materijalnu korist, uvijek se izvlače sa tom takozvanom neutralnosti, koja im je dobar smokvin list. Da, Švicarska je tobože neutralna, ali na žalost i prema političkom nasilju i kriminalu, to ih vodi kroz povijest zadnjih oko 500 godina i to financijski prilično uspješno. Od koga i od kuda im novac dolazi i dali je taj novac krvav ili kriminalan, Švicarsku nikada nije intresiralo. Zapad im je do nedavno u tome benevolentno uvijek gledao kroz prste, no u zadnje vrijeme se to ipak polako mijenja, tako da je Švicarska pod ogromnim internacionalnim pritiskom, uglavnom iz Amerike, ipak minimalno morala promijeniti svoje kriterije, makar bez prave volje i samo onoliko da izbjegne ozbiljne posljedice u vanjskoj politici i za svoju ekonomiju.

Avatar IvanR
IvanR
08:25 31.08.2024.

Albatrosi ce ih populacijski i kulturološki nagristi kao Turci Njemacku. 500 godina kokošarenja odlazi u prošlost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije