MOGUĆA GRMLJAVINA I PLJUSKOVI

Stiže promjena vremena, očekuje nas manji ciklonalni vrtlog, DHMZ: Pred nama su nestabilniji dani

Munje iznad Zagreba
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/6
01.08.2024.
u 06:41

"Od nedjelje se očekuje povratak sunčanijeg i stabilnijeg vremena s porastom temperature. Sljedeći tjedan ponovno očekujemo vrućine širom Hrvatske, a toplinski val će se najintenzivnije osjetiti na Jadranu."

Trenutačno nemamo u blizini nikakvih frontalnih sustava. Međutim, tlak zraka postupno opada, što znači da anticiklona koja nas je pratila posljednjih dana slabi. U četvrtak nas očekuje manji ciklonalni vrtlog, što označava pad temperatura i nestabilnost vremena. "Danas je vjetar znatno oslabljen u odnosu na utorak; bura je prestala, a zamijenio ju je maestral. Sutra će vjetar biti još slabiji, što je povoljna okolnost. Pred nama su nestabilniji i nešto hladniji dani, počevši od kraja četvrtka kada se na zapadu očekuju pljuskovi i grmljavina, dok će petak biti najnestabilniji s mogućim lokalnim grmljavinskim nevremenima, posebno u unutrašnjosti i sjevernom Jadranu.

Od nedjelje se očekuje povratak sunčanijeg i stabilnijeg vremena s porastom temperature. Sljedeći tjedan ponovno očekujemo vrućine širom Hrvatske, a toplinski val će se najintenzivnije osjetiti na Jadranu, osobito u Dalmaciji, gdje bi temperature mogle prelaziti 36°C, posebno u drugom dijelu tjedna", javljaju nam iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano, sa slabim do umjerenim jugoistočnim vjetrom. Jutarnja temperatura bit će između 14 i 16°C, dok će najviša dnevna dostići do 36°C. U središnjoj Hrvatskoj, nakon pretežno sunčanog prijepodneva, očekuje se razvoj oblaka uz granicu sa Slovenijom, gdje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Kiša i grmljavina u popodnevnim i večernjim satima mogući su i u Gorskom kotaru te u Istri, dok će veći dio dana biti sunčan, osobito na sjevernom Jadranu. Vjetar će biti slab, poslijepodne umjereno jugozapadni.

U Dalmaciji će biti sunčano i vruće, s najvišom temperaturom zraka između 32 i 37°C. I dalje će biti na snazi upozorenje na toplinu koja može nepovoljno utjecati na zdravlje. Sredinom dana uz obalu će blago osvježiti slab do umjeren vjetar s mora. Na sunčanom jugu Hrvatske također neće biti jakih vjetrova. More će biti mirno ili malo valovito. Najniža temperatura zraka bit će između 22 i 24°C, dok će najviša doseći između 32 i 35°C.

Foto: DHMZ

U petak će na kopnu osvježiti uz prolazno umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar. Mjestimice će padati kiša, a mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom i nevrijeme uz pojačan vjetar. U drugom dijelu subote očekuje se smirivanje vremena, dok će nedjelja biti sunčanija i suha.

Promjena vremena zahvatit će i Jadran, prvo sjeverni dio, a u subotu će povremene kiše zahvatiti veći dio obale. Ponegdje su mogući neverini, dok je najmanja vjerojatnost oborina na krajnjem jugu. U petak se očekuje umjereno jugo, koje će zatim prelaziti u buru, a u nedjelju u sjeverozapadnjak. Jutra će ostati topla i vrlo topla, a dnevna vrućina malo će popustiti, prognozira HRT

>>> FOTO Voda iz fontane, ručnik na glavi, beton i hlad... Pogledajte kako turisti u Dubrovniku pronalaze spas od vrućine

Munje iznad Zagreba
1/21
Ključne riječi

Komentara 2

ZO
Zoran
09:31 01.08.2024.

Ovi opet lažu na sva usta. Još da je ovo pripremio Vakula za povjerovati bi bilo - 90 % ( minus 90 % ). Čovijek se zna šepuriti a prognoze zu mu čista - 0,

Avatar CUBE
CUBE
03:02 01.08.2024.

Sutra će u većini krajeva biti padavina. Ako kod vas ne bude padavina znači da niste u tim krajevima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije