NOVINARI OSTALI ZAČUĐENI

Borella zbunilo pitanje, zamijenio Beograd s ruskim Belgorodom: 'Ne znam što se dogodilo'

Foto: EU
1/3
23.05.2023.
u 17:29

Neki su novinari u dvorani ostali blago začuđeni činjenicom da visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU nije brifiran o oružanoj akciji na ruskom teritoriju, i to čak 24 sata nakon što su se pojavile prve vijesti o tome

Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, ostao je zbunjen kad ga je jedan novinar danas na press konferenciji u Bruxellesu pitao jesu li ministri obrane na netom završenom sastanku Vijeća EU komentirali događaje u ruskom Belgorodu. U tom ruskom gradu uz granicu s Ukrajinom, podsjetimo, skupina vojnika koji se predstavljaju kao oponenti režima ruskog predsjednika Vladimira Putina izvela je oružani napad, ali Borrell je u prvi mah pomislio da ga se pita o Beogradu, da bi na kraju ostavio dojam da uopće nije upućen u vijesti iz Belgoroda. 

- Stvarno ne znam što se dogodilo u Beogradu - odgovorio je Borrell na pitanje, postavljeno na engleskom, jeziku u kojemu se srpski Beograd izgovara Belgrad, slično kao što se izgovara naziv ruskog Belgoroda. Glasnogovornica je prišla Borrellu i pokušala mu objasniti o čemu je pitanje, odnosno povodom kojih događaja u Belgorodu. Novinar se ponovio javio, pojasnio da pita o oblasti Belgorod u Rusiji. Ali Borrell i dalje nije shvaćao: 

VIDEO Josep Borrell zbunjen pitanjem o Belgorodu

- Zašto mi ne kažete što se to dogodilo u Beogradu - rekao je visoki predstavnik EU. Glasnogovornica mu je i dalje nastavljala nešto objašnjavati. Da bi na kraju Borrell ponovo uključio mikrofon i rekao da nije upućen u tijek događaja u Belgorodu pa da ne želi komentirati.

Neki su novinari u dvorani ostali blago začuđeni činjenicom da visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku nije brifiran o neobičnoj oružanoj akciji na ruskom teritoriju, i to čak 24 sata nakon što su se pojavile prve vijesti o tome.

Ministri obrane 27 država članica danas su sudjelovali na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije, dan nakon što su na sastanku istog Vijeća bili i ministri vanjskih poslova. Borrell je na press konferenciji iznio podatke o tome kako napreduje europska misija vojne obuke ukrajinskih vojnika i slanja topničkog streljiva s nacionalnih zaliha država članica u Ukrajinu. Obuku je prošlo 20 tisuća ukrajinskih vojnika, što je brojka dvostruko iznad prvotno zamišljenog i očekivanog. A iz vojnih skladišta država članica EU poslano je preko 220 tisuća komada topničkog streljiva različitog kalibra, rekao je Borrell.

VEZANI ČLANCI:

Na sastanku je sudjelovao i hrvatski ministar obrane Mario Banožić, koji je rekao da Hrvatska daje doprinos zajedničkoj nabavi streljiva, premda nije precizirao kakav točno doprinos. Ali je naglasio i da je važno imati streljivo u nacionalnim zalihama.

- Hrvatska aktivno doprinosi radu projekata zajedničke nabave od samih početka. Od samih početaka ruske agresije, stav ove Vlade je jasan: Hrvatska će pružati pomoć Ukrajini u borbi za samostalnost i neovisnost, ali istovremeno raditi na održavanju dostatnih količina streljiva u nacionalnim zalihama - poručio je ministar Banožić, citiran prema priopćenju MORH-a. 

Komentara 10

CA
cavecanem
18:28 23.05.2023.

Belgorod, Beograd. Isti je to drek iz briselske hohpolitik fotelje.

KR
Krug
19:17 23.05.2023.

Borell čita samo pamflete koje mu Amerika pošalje. Kada mu Ameri smisle odgovor onda ćemo moći dobiti komentar od Borella 😂

NE
NervozniPoštar
20:19 23.05.2023.

Borell se previše družio s hrvatskim ministrom obrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije