afera sortirnica

Božinović o istrazi EPPO-a: Borba protiv korupcije nema nikakvu boju

Zagreb: Davor Božinović i Nikola Milina dali su izjave za medije
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.04.2023.
u 08:29

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da takve afere nisu ugodne, ali da je činjenica da se procesuiraju i da se reagira po svim indikacijama da je negdje nešto počinjeno

Ured Europskog javnog tužitelja danas će objaviti hoće li pokrenuti istragu i zatražiti istražni zatvor za petero uhićenih na području Rijeke i Međimurja zbog malverzacija s novcem EU fondova pri izgradnji riječke sortirnice otpada. Odluku o istrazi Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) donijet će nakon ispitivanja uhićenih koja su u Zagrebu počela u utorak poslijepodne. Zatraže li i određivanje istražnog zatvora o tome će u srijedu odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. U Rijeci i Međimurju uhićeni bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor velike međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar.

"Borba protiv korupcije nema nikakvu boju", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jutros u emisiji Hrvatskoga radija "A sada Vlada" komentirajući jučerašnja uhićenja u aferi Sortirnica. Božinović je rekao da se takve afere događaju i u drugim državama-članicama Europske unije te da se, kad se pogleda web-site Ureda europskog javnog tužitelja, vidi da ova vijest iz Hrvatske nije najnovija.

"Dakle, stalno se u svim državama-članicama nešto događa, provode se akcije, porezne prijevare, namještanja natječaja, i zato postoje institucije koje se time bave", rekao je potpredsjednik Vlade. Rekao je da takve afere nisu ugodne, ali da je činjenica da se procesuiraju i da se reagira po svim indikacijama da je negdje nešto počinjeno. "Zbog toga taj Ured europskog tužitelja i postoji", dodao je Božinović.

Video: Tko je Đuro Horvat? Europski tužitelji ga sumnjiče zbog malverzacija

Podsjetimo, EPPO je nakon pokretanja akcije izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi. Žagarov odvjetnik Igor Cišper kazao je nakon ispitivanja u zagrebačkom uredom europskog javnog tužitelja da će sutra dobiti rješenje o provođenju istrage i doznati hoće li predlagati istražni zatvor. Odvjetnik Đure Horvata, Ante Župić, kazao je da je njegov branjenik lošeg zdravstvenog stanja i ima 80 godina, zbog čega je pred njegovom kućom u Čakovcu tijekom pretrage bilo i vozilo hitne pomoći.

Podsjetio je da je Horvat međunarodno priznat i nagrađivan inovator koji promovira zelenu tehnologiju kružnog gospodarenja otpadom. Župić je rekao i da je projekt sortirnice u Rijeci izvršen bez ikakvih nedostataka i u svim rokovima. 

Istražitelji sumnjaju da je Hrvatova tvrtka Tehnix posao gradnje sortirnice dobila na namještanom natječaju koji je EU sufinancirala s 31 milijunom kuna. Sumnja se da je projekt ukupno vrijedan oko 37 milijuna kuna preplaćen za čak pola milijuna eura

 

Komentara 2

DU
Deleted user
09:35 05.04.2023.

Premalo je jamio. Da je umjesto 500 000 jamio 370 milijuna kao omiljeni hadezeov tajkun slavili bi ga kao heroja i domoljuba.

KU
Kujttim
09:19 05.04.2023.

Osnovna svrha kohezijske politike nije smanjiti značajne gospodarske razlike koje postoje između regija Europske unije, nego omogućiti da se iz strukturnih i investicijskih fondova EU, preko cjenovno nabildanih projekata pokrade 30 do 40 % novca. Taj pokradeni novac će malojj grupi od 3 do 5% poduzetnika omogućiti da se preko noći obogate. To se vjerojatno dogodilo i u ovom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije