RAZGOVARALO SE I O REGIJI

Britanski ministar obrane u Zagrebu: Glavna tema je Ukrajina, potpisan i novi strateški sporazum

Zagreb: Ministar Banožić primio minista obrane Velike Britanije i Sjeverne Irske
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
01.02.2022.
u 11:32

Banožić i Wallace danas su potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati bilateralnu suradnju u području obrane

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u MORH-u s britanskim ministrom obrane Benom Wallaceom. U izjavi za medije nakon sastanka ministar Banožić kazao je da sigurnosnu situaciju u istočnoj Europi smatraju vrlo zabrinjavajućom.

– Nadamo se da neće doći do eskalacije. Složili smo se da je diplomatsko rješenje najnužnije u ovom trenutku – poručio je Banožić, dodajući da Hrvatska zbog svog iskustva u bliskoj prošlosti može razumjeti situaciju u kojoj se Ukrajina trenutačno nalazi.

Istaknuo je da Hrvatska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

– Svjesni smo toga što bi eskalacija značila ne samo za Ukrajinu nego i za Europu u cjelini – kazao je Banožić.

01.02.2022., Zagreb - Ministar obrane Mario Banozic susreo se s ministrom obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Benom Wallaceom te su nakon zajednickog sastanka dali izjave za medije. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na sastanku je bilo riječi i o jugoistoku Europe, što je Banožić ocijenio posebno važnom temom za Hrvatsku.

– Upoznao sam kolegu s našim pogledom na trenutačnu situaciju u našoj regiji. Složili smo se da je potreban daljnji dijalog te daljnja integracija zemalja zapadnog Balkana u NATO i EU – rekao je.

Banožić i Wallace danas su potpisali Sporazum o strateškom partnerstvu koji će dodatno ojačati bilateralnu suradnju u području obrane. Sporazum definira 4 temeljna područja suradnje: NATO, zajednički rad za sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana, hibridne prijetnje, interoperabilnost vojnih snaga.

Britanski ministar složio se da je pet godina, koliko je prošlo od zadnjeg posjeta Hrvatskoj, previše. Ponovio je da je situacija u Ukrajini zabrinjavajuća.

– Rusija i Bjelorusija nastavljaju akumulirati vojnike i slažemo se da treba nastaviti razgovarati o tome – potvrdio je Wallace.

01.02.2022., Zagreb - Ministar obrane Mario Banozic susreso se s ministrom obrane Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Benom Wallaceom. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Istaknuo je da su NATO, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo apsolutno ujedinjeni u stavu da se suverenitet Ukrajine mora poštovati i da Rusija mora deeskalirati situaciju. 

Također je kazao da se Ujedinjeno Kraljevstvo obvezalo pojačati podršku nastojanjima EU i SAD-a o osiguranju stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

– Možemo puno više postići zajedno u zajedničkim vježbama i razvoju – dodao je vezano uz jačanje bilateralne suradnje danas potpisanim sporazumom.

 

 

Ključne riječi

Komentara 13

IB
iva.begovic
12:57 01.02.2022.

Orban se danas hvali kako je dogovorio sa Rusima isporuku plina u Mađarsku po povoljnim uvjetima do 2036. godine. A mi se hvalimo vojnom suradnjom sa Britancima. Ma, stvarno genijalno.

DU
Deleted user
12:14 01.02.2022.

Ukrajina nije članica NATO saveza, samim time nemamo niti obavezu se tamo petljati.

TR
trpimir2022
12:18 01.02.2022.

Potpisali strateški sporazum o borbi protiv hibridnih prijetnji, s glavnom hibridnom prijetnjom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije