STANJE NA GRANICI

Britanski novinari pišu o brutalnosti hrvatskih policajaca: 'Ilegalno ih vraćaju i ne dopuštaju im ulaz'

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
29.07.2019.
u 10:54

– Migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju preko Hrvatske policija ilegalno vraća u Bosnu i Hercegovinu. Neki migranti tvrde da ih policija tuče i pljačka – piše BBC.

"Pretučeni i opljačkani: Evo kako Hrvatska štiti svoje granice", naslov je priloga BBC-jevih novinara koji su proveli nekoliko dana s migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju prijeći u Hrvatsku.

– Migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju preko Hrvatske policija ilegalno vraća u Bosnu i Hercegovinu. Neki migranti tvrde da ih je policija tuče i pljačka – piše BBC.

Da se migrante nasilno vraća, tvrdi i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je za BBC rekao da je svojim očima vidio kako s migrantima postupa hrvatska granična policija. Također dodaje, kada ih je upozorio da to ne čine, odgovorili su mu da samo provode naredbe i da sami ne mogu odlučivati o postupanju.

Istu priču prenio je i jedan od hrvatskih policajaca koji je i sam sudjelovao u takvim akcijama.

– Dobio sam naredbu od šefa, a on od svojeg. Poslije smo shvatili da je to pogrešno. Rekli su nam da ih uhvatimo prije nego što dođu do aktivista za ljudska prava ili nekog mjesta gdje bi mogli zatražiti azil – tumači anonimni policajac.

Hrvatskim vlastima uputili su upit sa svim navedenim optužbama kako bi se i sami očitovali, ali nikakav odgovor nisu dobili. Ipak, istaknuli su kako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno tijekom posjeta tom području okrivila migrante da su sami krivi za ozljede.

 

Ključne riječi

Komentara 29

NA
naprijedplavi
11:14 29.07.2019.

Ilegalno vraćaju migrante, koji ilegalno prelaze granicu...? BBC, how yes no

SJ
staroveski.jasna
11:16 29.07.2019.

Poslati ćemo ih ravno u Britaniju, pa nek se oni s nima bave. A to što oni otimaju naše ljude i pljačkaju njihove domove, to nisu napisali, Lako je pametovati novinarima i civilnim udrugama, nek si ih odvedu doma.

BU
burza
11:13 29.07.2019.

Ako ja nemogu u Englesku bez papira nemogu ni oni ilegalno u Hrvatsku a dusebriznici nek ih utrpaju u autobuse i otpeljaju k sebi puna podrska policiji nase ubijaju u Afgsnistanu a mi bi ih tu primali svi sposobni za borbu vratiti u maticnu zemlju i neka se bore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije