SUBVENCIJSKA PREVARA

Brzom istragom spriječili da se četvorici optuženika isplati 1,8 milijuna eura

Euri
Pixabay
23.08.2024.
u 09:29

Četiri osobe i jedna tvrtka optužene su u Rumunjskoj zbog subvencijske prevare povezane s projektom koji je financiran više od 2,8 milijuna eura nepovratnih sredstava  EU i nacionalnih izvora. Riječ je  o projektu koji se realizirao u okviru regionalnog operativnog programa za razdoblje 2014 -2020., a spomenutu optužnicu podigao je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Temišvaru.

Istraga je pokrenuta u ožujku, a prema optužnici, EPPO tereti upravitelja poduzeća, koje je bilo korisnik sredstva da je krivotvori izjave, s pomoću kojih je zatim zatražio dovršetak radova koji do kraja nisu bili obavljeni. U međuvremenu je tijelu koje upravlja fondovima EU, optuženik dostavio porezne račune, izvješća o radu i tome slično, iz čega je proizlazilo da su spomenuti radove dovršeni. Optuženici se terete i da su krivotvorili dokumente  kako bi dokazali da je oprema za izvođenje radova isporučena prije roka za projekt.

Kod svih njih pretrage su obavljene još u ožujku i tada su im zaplijenjene kuće, zemljišta i gotovina vrijedna milijun eura. S obzirom na to da je istraga brzo bila pokrenuta, 1,8 milijuna eura iz spomenutih EU fondova nikada nije ni bilo isplaćeno sadašnjim optuženicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije