Uz dlaku

Brzopleti most Pelješac

21.11.2005.
u 19:15

Mostovi se grade da povežu obale i ljude. Most kopno - Pelješac, koji se pompozno najavljuje u Hrvatskoj, nosi i sjeme razdora. Kao što je poznato, premijer Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader službeno je otvorio radove na gradnji mosta Pelješac, što je izazvalo negativne reakcije na hrvatskoj oporbenoj sceni. Predsjednik SDP-a Ivica Račan pokudio je premijerov potez, nazivajući ga "Sanaderovim Obrovcem" i političkom maglom u službi predizborne kampanje.

Iz Bosne i Hercegovine stižu prosvjedi i upozorenja s visoke državne razine. Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić našao se na liniji obrane bh interesa, čak je priprijetio "međunarodnom arbitražom kako bismo zaštitili interese BiH". Javljaju se razni stručnjaci i mjeritelji koji najavljenih 35 metara visine mosta drže malenim, jer, eto, američki razarači imaju dulje jarbole. Lijepo je čuti kako se naši ljudi bore za američke interese, još ljepše da će razarači, krstarice i fragate malo-pomalo ploviti u Neum. Već zamišljam stalnu brodsku liniju Neum - New York, što znači da bi u dogledno vrijeme Neum postao značajna izvozna luka. Mogao bi izvoziti naše političare i državnike u SAD. Teško nama, jer eto ti začas odljeva mozgova iz naše mlade demokratske države.

Smatram da je gradnja mosta Klek - Pelješac u sadašnjoj konstelaciji gospodarskih, strategijskih i prometnih odnosa u Hrvatskoj i BiH prevelik zalogaj, krupan rizik i brzoplet potez. Autocesta još nije povezala hrvatski sjever s jugom, Dubrovnik će još dugo čekati goste koji bi dojurili autocestom iz Splita. Dotle će, valjda, i BiH postati članicom Europske unije. Tada autocesta od Ploča može voditi i preko Neuma i duž Popova polja, jer će granice u Europskoj uniji biti samo statističke crte, a carinske barijere suvenri sebične prošlosti. Neumljani ne mogu biti gubitnici: što više mostova to više vozila i putnika, a time i turista, kupaca i kupača.

Jedino bih savjetovao dr. Juri Radiću, on je hrvatski "Georgius Pontifex" (latinski Jure Mostograditelj), da jedan dio pelješkoga mosta projektira pontonski, da se može dignuti uvis kada bude prolazio američki razarač. Možda visokojarbolni razarač više i ne dođe, pa neće trebati dizati most. Uostalom, kome se diže na ovakvoj zimi?!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije