Sabor

Burić: Tko je ta Josipa Rimac da daruje nacionalno blago s kninske tvrđave?

dinko burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
19.11.2014.
u 11:03

Kritiku je počeo citirajući Miroslava Krležu – "Tebi, o gluposti ljudska, udaram himnu o bubanj (...)"

Zastava s kninske tvrđave koju je HDZ-ova gradonačelnica Knina Josipa Rimac darovala predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović tema je s kojom su saborski zastupnici započeli radno jutro. Ako je riječ o pravoj zastavi s kninske tvrđave, to je nedopustiv čin, poručili su saborski zastupnici, dok su HDZ-ovci objašnjavali kako je riječ o replici zastave koja je uobičajen protokolarni dar u Kninu.

HDSSB-ov Dinko Burić žestoko se obrušio na taj čin zaključivši kako je hrvatska zastava na kninskoj tvrđavi simbol pobjede u Domovinskom ratu te predstavlja nacionalno blago. Kritiku je počeo citirajući Miroslava Krležu.

– "Tebi, o gluposti ljudska, udaram himnu o bubanj (...)" Ova zastava pripada cijelom hrvatskom narodu, nijednom pojedincu, a pogotovo ne bilo kojem predsjedničkom kandidatu i ne smije biti zlouporabljena na tako beskrupulozan način. Tko je Josipa Rimac da skida i poklanja ovaj hrvatski simbol, ovo nacionalno blago s kninske tvrđave? Tko je Josipa Rimac da ovaj simbol i nacionalno blago Hrvatske države naziva suvenirom – zanimalo je vidno uzrujanog Burića koji je pitao šalje li ona ovim činom poruku vrha HDZ-a da je za njih "državna riznica suvenirnica ili samoposluga iz koje podobni i oni za koje HDZ procijeni da su dostojni toga mogu uzimati što hoće". Tvrdi da Kolinda Grabar Kitarović nije smjela prihvatiti ovo kao dar.

HDZ-ov Gordan Jandroković odgovorio je da je sramotno da Sabor uopće raspravlja o nečemu što je službeni suvenir Grada Knina.

– Zastava o kojoj vi govorite se daje i drugima. Razgovarao sam sad baš s gradonačelnicom, kaže mi da su isto takav suvenir dali i udruzi navijača, biciklistima koji su išli na Dinaru. Mislim da hrvatska javnost zna da ovdje nije riječ o originalnoj zastavi iz 1995. jer ona je u muzeju, vojnom muzeju. Ovdje se radi o suveniru – objasnio je Jandroković koji ovu reakciju zastupnika vidi kao dio nervozu zbog predizborne kampanje.

– Bolje bi nam bilo da raspravljamo, recimo, o onome što nam poručuje srpski ministar vanjskih poslova da Srbija želi izlaz na more. Naš sadašnji predsjednik Josipović uhvatio se za Šešelja, postao mu je on glavni partner u kampanji. Mi raspravljamo ovdje o poklonjenom suveniru, a ne o tome što imamo na hrvatskoj granici srpsko-ruske vježbe i o tome ne govori ništa vladajuća struktura. Nego sada, trčeći za HDZ-om, svakodnevno imamo "twitter-diplomaciju", uplašio se strašno Šešelj i srbijanski vrh od toga što je na Twitteru neko nešto napisao – zamjerio je Jandroković kolegama u saborskim klupama odabir teme.

SDP-ov Igor Dragovan kazao je da je njegova stranka zaprepaštena činjenicom da više ništa u Hrvatskoj nije sveto i da se sve koristi u predizborne svrhe.

– Prisvajate apsolutno sve, prisvajate sada i simbole pobjede hrvatske vojske i hrvatskih građana, prisvajali ste prije novce poreznih obveznika, sad mislite da je Hrvatska vaša i dalje tvrdite da je Hrvatska vaša. Hrvatska nije HDZ-ova, Hrvatska zaslužuje puno bolje – rekao je Dragovan.

Laburist Dragutin Lesar pozvao je gradonačelnicu Knina da objavi odluku o protokolarnim darovima grada Knina.

– I da javnosti ona, a ne putem saborskih zastupnika, objasni i obrazloži o čemu je riječ. Ako Hrvatska zastava, bilo original, bilo replika, s kninske tvrđave nije protokolarni dar grada Knina, onda gospođa Kitarović tu zastavu mora vratiti – drži Lesar.

Nezavisni Branko Vukšić slaže se da se hrvatska zastava ne može tretirati kao suvenir.

– Hrvatska će se uskoro, to dobro znamo, zahvaljujući i bivšoj i sadašnjoj vlasti svesti na ime, himnu, grb i zastavu, a vidimo da smo i nju počeli poklanjati, darovati kao da je to naša prćija. Ovo nije napravljeno zato da bi se dalo nekome nešto skromno, da bi se dao nekakav suvenir jer, da je to suvenir, tada bi se to dalo tiho, potiho i ta osoba taj bi suvenir odnijela kući i ne bi o tome mediji pisali – smatra Vukšić.

Nezavisni Damir Kajin vjeruje da se gradonačelnica Rimac ruga svetinji, dok recimo, Amerikanci zastavu s Iwo Jime čuvaju "u Pentagonu ili nekom washingtonskom muzeju gdje je nitko ne može dirnuti".

– To što je gradonačelnica Knina učinila, to čak nije ni dodvorništvo, ja bih rekao da je to na neki način degutantno – politizacija svetinja, zlouporaba položaja, jednom riječju nepotrebna politizacija koja nas nepotrebno opterećuje. I ako nije to ona zastava iz muzeja, onda valjda svatko očekuje da će svakom kandidatu koji će biti u Kninu na isti način biti dodijeljena takva zastava – zaključio je Kajin. 

>> 'Zastave s tvrđave kninski su suvenir, darujemo ih i za svatove'

>> Rimac darovala Grabar Kitarović zastavu s kninske tvrđave

Komentara 69

SU
sungtakedo
11:53 19.11.2014.

Sakupljanje jeftinih političkih poena na domoljublju, klasičan primjer zataškavanja nesposobnosti. Umjesto da predlaže kako naše mlade ljude zadržati na selu, njemu je problem što je žena koja voli Hrvatsku dobila zastavu koju je HDZ kao državotvorni pokret i postavio na kninsku tvrđavu. Ne vidim zašto o ovome uopće pisati, ali možda je u meni problem.

AN
Antiflašist
11:23 19.11.2014.

Nemam rijeci kojima bih opisao svoje gađenje spram ovih parazita u saboru. Kakvim vi se vi samo glupostima bavite, boli me k koliko je bilo kolona i tko je dobio zastavu. Majka Igora kacica (16) kojeg je srpska bagra ubila Ovčari opet je ponovila da je smrad koji je malog Igora poslao na Ovčaru njen bivši susjed koji i dan danas živi u Vukovaru i radi (za pretpostaviti na državnoj sisi naravno) ne sumnjam ni da smo mu kuću obnovili. O tome ovaj olos u saboru ne raspravlja!!!.

LE
leemuna
11:42 19.11.2014.

Nije li žalosno da se u ovakvoj gospodarskoj situaciji raspravlja tko je kome poklonio zastavu. Nemam ništa protiv da svi političari dobiju zastavu, ako rade u interesu hrvatskog naroda. Tko je taj Burić da ima obraza baviti se jeftinim politikanstvom kada nam mladi svakodnevno odlaze iz Lijepe naše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije