SAD

Bush traži istragu o lažnim špijunskim podacima o Iraku

03.02.2004.
u 00:00

Na popisu slučajeva neće biti samo Irak, nego i Iran, Sjeverna Koreja i Libija

WASHINGTON - Nakon desetak dana intenzivnih pritisaka na Bijelu kuću, kako dijela republikanskih kongresnika, tako i većine oporbenih demokrata, predsjednik George Bush je pristao na osnivanje povjerenstva u kojem će sudjelovati predstavnici obiju stranaka, a čiji će zadatak biti istraga o obavještajnim operacijama koje su prethodile napadu na Irak. Povjerenstvo će istražiti je li Bushova administracija došla do pogrešnih zaključaka o iračkom oružju za masovno uništavanje te je li na osnovi njih naciji podastrijela nepostojeće razloge za kretanje u rat.

Istraga će dijelom biti usmjerena i na rad obavještajne službe i na moguće pogreške koje su tu učinjene, a na popisu slučajeva neće biti samo Irak, nego će se pretresati i obavještajni rad vezan za Iran, Sj. Koreju i Libiju. Procjenjuje se da će povjerenstvu trebati barem 18 mjeseci da istraži sve te slučajeve i napiše izvješće pa cijela stvar vjerojatno neće imati nikakvih učinaka na predizbornu kampanju.

Već se mogu čuti mišljenja da Bush širenjem polja istrage pokušava relativizirati cijeli problem i prebaciti glavninu krivnje na obavještajce i agencije za koje su radili. Stručnjaci upozoravaju i na teško stanje u obavještajnoj zajednici, osobito u onoj u kojoj je CIA, direktor koje nema nikavih ovlasti nadgledati ono što radi još 15 različitih obavještajnih agencija koje se natječu s CIA-om. To pogoduje obavještajnoj zbrci jer tako nema mjesta gdje se sjedinjuju prikupljeni podaci pa Bijela kuća može odabrati one koji tada odgovaraju političkim ciljevima. Izlaz bi bio da ubuduće jedna osoba bude nadređena svim obavještajnim službama.

Predsjednik Bush predložio je jučer proračun od 2,4 bilijuna dolara za 2005. u kojem predviđa velika povećanja troškova obrane i sigurnosti.

Marina ŠERIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije