Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj korone

Capak o cjepivu: 'Nadali smo da će biti bolje kad dođe. Nažalost, bilo je veliko razočaranje'

Zagreb: Krunoslav Capak obratio se medijima nakon sjednice Vlade
Davorin Visnjic/PIXSELL
11.05.2023.
u 15:23

Krunoslav Capak dodatno je pojasnio kako će izgledati život nakon što je proglašen kraj epidemije, a priznao je da je bilo i nekih grešaka u počecima korone.

Odlukom Vlade, epidemija koronavirusa u Hrvatskoj je i službeno završila, a što se sve mijenja u životima građana, dodatno su pojasnili Krunoslav Capak i Vili Beroš. Testiranje na koronavirus više nije obavezno kao niti nošenje maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi. Nema više obavezne izolacije, nošenje maski nije obavezno, ali se i dalje preporučuje u zdravstvenom i socijalnom sustavu. Mjere opreza su potrebne i dalje. Izolacija je obvezna za pacijente kojima je dijagnosticiran COVID, a leže u bolnicama ili su smješteni u ustanovama socijalne skrbi. Za sve ostale preporučuje se da nose masku ako ne prakticiraju izolaciju. Testiranje prilikom ulaska u zdravstvene ustanove ili prijema u domove za starije i dalje se preporučuje jer je virus i dalje među nama. 

Capak je priznao da su se tijekom pandemije dogodile i neke greške jer se u početku nije znalo mnogo o virusu. "Nadali smo se da će biti bolje kad dođe cjepivo. Nažalost, to je bilo veliko razočaranje jer se očekivalo da će zaštitnost ipak biti nešto veća. Na kraju se pokazalo da ne štiti toliko od infekcija. Ali ipak šiti od težih oblika bolesti."

"Sigurno je cjepivo spasilo mnoge živote, ali razočaranje je bilo. Osim toga, na početku nismo znali ni koliko će dugo trajati imunitet. Danas znamo da ako se osoba cijepi i preboli, da je to najbolji imunitet", dodao je Capak.

"Mnoge stvari nismo znali. U skladu sa svim ovim saznanjima koje su bile dostupne u znanstvenoj literaturi, u konzultaciji sa kolegama iz inozemstva i Hrvatske smo pokušali predložiti mjere koje bi štitite zdravlje našeg stanovništva, ali ne bi bile pretjerane", rekao je Capak. Cijelo vrijeme se balansiralo, ali kako se mnoge stvari nisu znale, bilo je i grešaka. 

Komentara 34

LO
luka_os
16:49 11.05.2023.

Rano je jos za istinu Vapak, ali polako ces ti to priznati. Cjepivo nije stitilo od niceg. Kolega i ja smo se zarazili isti dan u automobilu. On cijepljen 2 puta zavrsio na hitnoj, ja odbolovao kod kuce. Imam baku u domu. 98 god. Nisam dao da ju cijepe. Ona nije imala koronu. Ostali koji su se cijepili su ju dobili, ukljucujuci i cimericu. Cjepivo je bezvrijedno

ZM
zmaček
17:47 11.05.2023.

Čak i za naše standarde ovo je jedna od najskandaloznijih izjava u medicini. Čovjek kaže da nije ništa znao već se samo nadao. Toga u medicini nema. Dakle otvoreno je izjavio da je vršio pokuse na ljudima. Ovo je za automatsko oduzimanje licence i pokretanje kaznenog postupka.

DU
Deleted user
18:14 11.05.2023.

Danas se zna tek nešto malo više nego onda a ovdje iznešenje tvrdnje nigdje i ničim nisu potvrđene stoga nisu ništa drugo nego pokušaj da se sačuva obraz intelektualno i znanstveno malih ljudi kojima se svidjela uloga velikih i važnih znanstvenika kad se takvima da moć rodi se diktatura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije