'IMAMO NEKE NAZNAKE'

Capak: Ostane li sve na omikronu, situacija će se brzo početi smirivati

U Ministarstvu hrvatskih branitelja održana  sjednica Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
29.01.2022.
u 21:27

Mislimo da imamo i znanstvenu potvrdu, a s druge strane, društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba , kazao je

Ako sve ostane na omikronu, teoretski gledano, onda će se situacija vrlo brzo početi smirivati jer se omikron jako brzo širi i već imamo neke naznake smanjenja broja hospitalizacija i osoba koje su na respiratoru, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u Dnevniku HRT-a

Početkom tjedna bit će objavljene i preporuke HZJZ-a koje će karantenu smanjiti na sedam dana

- Mislimo da imamo i znanstvenu potvrdu, a s druge strane, društveni život ne može se nastaviti s jako velikim brojem aktivno bolesnih osoba i s velikim brojevima osoba u izolaciji pa moramo i to, naravno, imati u vidu, ali osnovno je to što imamo znanstvenih dokaza da možemo i smijemo skratiti karantenu i izolaciju. U tom smjeru idemo, poručio je Capak.

U Hrvatskoj se priznaje i brzi antigenski test kao dokaz preboljenja, što unutar EU nije slučaj. 

- Imamo naznake, jako puno zemalja pridružilo nam se u toj ideji i mislim da je zadnji razgovor o tome na Health Security Committeeju bio da je 18 zemalja EU-a za to da se priznaju brzi antigenski testovi, ostali nisu. I mislimo da će to sada ići u tom smjeru i da će se priznati brzi antigenski testovi za dokaz preboljenja. Samo će se oni kućni testovi trebati potvrditi brzim antigenskim testom u sustavu zdravstva i priznat će se kao preboljenje - kazao je. 

Iako će EU izdavati COVID potvede na devet mjeseci, u Hrvatskoj će vrijediti godinu dana kao i prije. Skraćeno je i važenje COVID potvrda kod primarnog cijepljenja na 270 dana, dok će booster vrijediti 365 dana. 

- Oni koji su 'boosterirani', njima je 365 dana, to je samo ograničenje iz administrativnih razloga. Za sada još ne znamo koliko će trajati - kazao je Capak. 

>> VIDEO Uvode se nova pravila za izolaciju i samoizolaciju, a stižu promjene i za Covid potvrde

Komentara 13

Avatar vratar1
vratar1
22:26 29.01.2022.

ekipo, kad idete u ćorku?! sva ova pinka koja je kapala cijelo vrijeme bit će za džabe....

ZM
zmaček
21:52 29.01.2022.

Opet se ništa ne zna, pa malo nagađa, pa red ali,ukoliko,možda, vjerojatno, ne znamo. Situacija se smiri, a mi naručili hrpu testova za djecu. Genijalno.

DU
Deleted user
21:57 29.01.2022.

Od kad vi to slušate znanstvene dokaze? Toliko studija o štetnosti i neučinkovitosti maski, lockdownova, samih cjepiva, i ništa niste poslušali. Sad sigurno ne slušate znanost, nego vas je omikron stjerao u mišju rupu jer vam više ljudi ne vjeruju. Baj baj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije