Srce zelene oaze

Capražani odlaskom CMC-a ostali bez jezerca, Grad nema za vodu

Mališani iz udruge Svijet na dlanu žele aktivirati lokalnu zajednicu i traže da se usnulom Jezercu vrati život nikola čutuk/pixsell
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
04.06.2012.
u 10:39

Jezerce se punilo otpadnom vodom iz pogona Željezare, stoga se nade polažu u novog vlasnika

Odlazak CMC-a iz sisačke Željezare ostavio je brojne obitelji u Capragu bez prihoda, a simbolički oduzeo i život zelenoj oazi tog usnulog predgrađa. Naime, popularno Jezerce, koje se opskrbljivalo otpadnom vodom na putu od željezarskih pogona do rijeke Kupe, ispražnjeno je.

Žele ga zatrpati

Park koji desetljećima služi za bijeg od užurbane svakodnevice uz uspomene na prva prijateljstva i ljubavi izgubio je sada smisao, negoduju Capražani. Iako je gradska uprava Jezerce uvrstila u šest najatraktivnijih lokacija Siska (uz šetnicu, Trg Franje Tuđmana, katedralu, Gimnaziju i Stari grad) nemaju ga namjeru napuniti vodom nego smatraju kako bi bilo najbolje zatrpati ga.

– Nemamo dovoljno proračunskih sredstava da bi fontane radile, kako one gradske, tako i Jezerce. Takav sustav cirkulacije vode bio bi jednostavno preskup – kazao je komunalni pročelnik Mile Mikić, koji je i sam zaprimio pritužbe građana. S druge strane, predsjednik Mjesnog odbora dobio je obećanje gradonačelnika Dinka Pintarića kako će taj problem ipak biti riješen.

– Tko kupi Željezaru, taj će i vratiti vodu u Jezerce. Rečeno je da bi to trebalo biti tijekom ljeta, a ako ne, da će pokušati naći rješenje u dogovoru s Vodovodom. Bilo je čak i riječi o zatrpavanju tog područja, što je za nas neprihvatljivo, kaže Senad Dedić.

Simbol zatvaranja pogona

I udruga “Svijet na dlanu” pokušava osvijestiti odgovorne o važnosti jednog od najznačajnijih simbola predgrađa. Mališani udruge neugodno su se iznenadili kada su umjesto jezerca punog ribica zatekli šljunak. Unatoč tome, proveli su akciju sadnje doniranog cvijeća uz transparent “Vratimo život Jezercu” dok su iz kantica izlijevali vodu u korito.

– Jezerce je simbol zatvaranja Željezare, većina djece potječe iz obitelji njezinih bivših radnika, zbog čega smo se i odlučili na ovu akciju. Naš je cilj povezati i probuditi lokalnu zajednicu. U idućoj akciji planiramo oličiti sprave na dječjem igralištu – kaže predsjednica udruge Mia Držaj.

Podsjetimo, prije nekoliko godina Capražani su ostali i bez bazena na otvorenom, središnjeg mjesta okupljanja djece i mladih za vrijeme ljetnih vrućina, koji su željezarci također gradili svojim rukama.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
james49
12:28 04.06.2012.

Da baš im treba jezerce otpadne vode da bi se u njemu kotili komarci! Svašta!

IS
istinito
17:07 04.06.2012.

Razumijem , da nije u pitanju otpadna voda, ali covjek vam kaze istinu, a vi njemu minuse. ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije