Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPLJENA I OPREMA

Carinska uprava o rezultatima nadzora roba na Bajakovu: Oduzeto milijun cigareta, 10 tona mesa...

Na GP Bajakovo zaplijenjeno više od 10 tona duhanske melase za pušenje u vodenim lulama
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
13.01.2023.
u 13:29

Za potrebe nadzora robe i putnika Carinska uprava je nabavila i koristi raznoliku opremu za granične prijelaze i u radu Mobilnih jedinica. Tako pored nekoliko mobilnih RTG uređaja za skeniranje prijevoznih i prijenosnih sredstava i robe, Carinska uprava koristi i službene pse za detekciju duhanskih prerađevina i droga te razne moderne alate od videoskopa, endoskopa, raznih ručnih alata, testera za droge, i slično.

Poslije nedavnog pronalaska na MGCP Bajakovo, kada su u teretnom vozili iz Sjeverne Makedonije pronašli 270 kilograma marihuane, iz Carinske uprave navode kako oni sukladno djelokruga rada provode kontinuirani nadzor nad uvozom, unosom, provozom ili izvozom/iznosom roba u robnom i putničkom prometu primjenjujući jedinstvena carinska pravila propisana za sve države članice Europske unije. Govoreći o nalazima na MGCP Bajakovo navode kako se on nalazi na najznačajnijem cestovnom pravcu koji povezuje Istočnu i Jugoistočnu Europu, sa Zapadom, i upravno na tim rutama vrlo često pojavljuju se i značajni stupnjevi  rizika od pokušaja unosa različite  krijumčarene robe u Europsku uniju i RH.

-Kada se uzme u obzir, kako se na ovom graničnom prijelazu u prosjeku godišnje, zabilježi, na ulazu i izlazu, više od 5 milijuna putnika, preko 2 milijuna osobnih vozila, 25.000 autobusa, 380.000 teretnih vozila i preko 100.000 obrađenih deklaracija za uvoz/izvoz i provoz roba, može se reći da je ovo najfrekventniji cestovni granični prijelaz u Republici Hrvatskoj, a koji je ujedno i najistaknutija točka ulaska na vanjskog granici Europske unije, jer je to granični prijelaz na kojemu je dozvoljeno unijeti sve vrste roba i na kojemu djeluju sve inspekcijske službe, znači osim carine i policije, na istome djeluju i fitosanitarna, veterinarska i sanitarna inspekcija – navode iz Carinske uprave.

Dodaju i kako se na ovom graničnom prijelazu, koji bilježi i najveći protok roba i putnika, zbog kršenja carinskih i drugih propisa oduzima i značajna količina svih vrsta roba. Tako su tijekom 2022. godine na graničnom prijelazu Bajakovo carinski službenici ovoga graničnog carinskog ureda, između ostaloga, oduzeli su i: oko milijun komada cigareta, 300 kilograma duhana, oko 30.000 komada farmaceutskih i medicinskih proizvoda koji uključuje lijekove, 4.500 litra alkoholnih pića, preko 10 tona mesa i mesnih prerađevina, 12 tona mliječnih proizvoda, 18 tona voća i povrća, 26.000 pari obuće, 85.000 komad odjeće…

31.01.2022., Bajakovo, Granicni prijelaz - Konferencija za novinare u vezi zapljene vise od 10 tona duhanske melase za pusenje u vodenim lulama (nargilama). Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Za potrebe nadzora robe i putnika Carinska uprava je nabavila i koristi raznoliku opremu za granične prijelaze i u radu Mobilnih jedinica. Tako pored nekoliko mobilnih RTG uređaja za skeniranje prijevoznih i prijenosnih sredstava i robe, Carinska uprava koristi i službene pse za detekciju duhanskih prerađevina i droga te razne moderne alate od videoskopa, endoskopa, raznih ručnih alata, testera za droge, i slično. Ističu i kako je carinska služba Republike Hrvatske jedina služba od svih država članica kojoj je 3 godine uzastopno bila odobrena prijava odnosno dodjela sredstva jednog od značajnijih programa za financiranje – HERCULE. Ukupno je samo iz ovoga programa financiranja, Carinska uprava ugovorila financijskih sredstava u iznosu više od 25 milijuna kuna te iste isključivo iskoristila za nabavu tehničke opreme. Dodaju i kako je od ulaska u Europsku uniju Carinska uprava iskoristila ukupno preko 230 milijuna kuna EU sredstava iz različitih programa financiranja uglavnom za nabavu i opremanje graničnih prijelaza i tehničkih sredstva za poboljšanje operativnih sposobnosti na vanjskoj granici RH/EU.

-Primjerice, samo u 2022. godini iz posljednjeg financijskog okvira, 7,5 milijuna kuna bila je vrijednost nabavljene opreme za granične prijelaze, od kojih je udio EU sredstava iznosio 4,8 milijuna kuna. Tako je u 2022. godini nabavljeno 3. 000 komada raznih alata od videoskopa, endoskopa, sitnog mehaničarskog alata, testera za droge, laserskih uređaja i slično, koji se koriste uglavnom kao pomoć carinskim službenicima u provođenju pregleda i pretrage prijevoznih i prijenosnih sredstava, posebice teško dostupnih i prikrivenih prostora, naročito onih koji se uobičajeno koriste za skrivanje i krijumčarenje različitih vrsta roba, posebice cigareta i droga. Time svako vozilo, roba ili prijenosno sredstvo koje je izdvojeno, prema procjeni i prethodnoj analizi, za pregled, od strane carinskih službenika, ovom opremom, kao i primjenom stručnih znanja carinskih službenika, može na kvalitetan i brz, a ujedno i neinvazivan način, biti pregledano i obrađeno – navode iz Carinske uprave RH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije