Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA NAJEZDA

Komarci u Hrvatskoj izvan kontrole, stručnjak objasnio: 'Vrlo su agresivni'

Split: Toni Žitko iz Zavoda za javno zdravstvo govorio o tigrastim komarcima
Ivo Cagalj/PIXSELL
29.08.2023.
u 08:52

Malarija, virus Zika i žuta groznica bolesti su koje prenose komarci te za njih postoji mogućnost širenja i na našem području, a to pokazuje i  pojava groznice zapadnog Nila koja se proširila u Hrvatskoj.

U kontinentalnoj hrvatskoj zabilježeno je četiri puta više komaraca nego što ih je bilo lani. Ako samo sat vremena stojite uz Dravu u Osijeku, ubost će vas između 50 i 60 komaraca, piše Jutarnji. U problemima je i Zagreb, u kojem ih također ima u rekordnom broju.

"Riječ je uglavnom o tigrastim komarcima koji su veoma agresivni, a vrijeme im ide na ruku za brzo razmnožavanje", navodi prof. dr. sc. Branimir Hackenberger Kutuzović, profesor Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na ovo povećanje zasigurno je utjecao vodostaj Drave, a u Zagrebu nepokošena trava i otpad. Također, komarac bez problema može prezimiti sadašnje blage zime.

Ljudi zanemaruju opasnost koju šire komarci. Prilikom uboda dolazi u doticaj s krvotokom i upljune slinu. Ako je slina zaražena, zarazit će i čovjeka.

Malarija, virus Zika i žuta groznica bolesti su koje prenose komarci te za njih postoji mogućnost širenja i na našem području, a to pokazuje i pojava groznice zapadnog Nila koja se proširila u Hrvatskoj, upozorava Hackenberger Kutuzović, piše Jutarnji.hr.

Za ovaj problem, kaže stručnjak, trebala bi se pobrinuti država, jer inače uskoro možemo očekivati ozbiljnije probleme.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Pogledajte kako izgledaju prometnice u Poreču nakon velike oluje

Komentara 8

JO
JOZO
13:28 29.08.2023.

Nekad davno su ih u primorju tako pošpricali da su vrapci uginuli a sada ih pošpricam u kući sa nekim polu eko sprejem a oni i dalje lete i ubadaju i to neki kržljavi.

ZA
zagi101
10:28 29.08.2023.

ali zato je možemo uvezlo još komaraca tek tolko da stignemo Osijek po broju uboda

MK
marcel.kocan
10:14 29.08.2023.

Dobro da je stručnjak objasnio da su komarci jako agresivni ove godine, inače ne bismo znali da nije stručnjaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije