Provokacija

Četnički grafiti osvanuli na spomen-obilježju u Borovu naselju

četnički grafiti (1)
Foto: Branimir Bradarić
1/3
13.09.2010.
u 10:46

S ovoga mjesta zatočeni su Vukovarci nakon pada grada odvođeni u logore, a mnogima se niti danas ne zna sudbina.

VUKOVAR – U noći s nedjelje na ponedjeljak nepoznati počinitelj, ili više njih, na zidu kod spomen-obilježja Borovo commerc, između dvije spomen-ploče, ispisao je crveno-crnim sprejem grafite neprimjerenoga sadržaja. Na zidu, koji je jedini ostao od zgrade nekadašnjeg Borovo commerca, gdje su se u Domovinskom ratu nalazili sklonište i pričuvna bolnica, NN počinitelj ćiriličnim pismom ispisao je Četnici Sever, četiri S, Delije, Raška, Kosmet.

– Dojavu o ispisanim grafitima dobili smo ujutro od nepoznate muške osobe. Pretpostavljamo da su grafiti ispisani u noći s nedjelje na ponedjeljak od 20 pa do 8 sati. Izvršili smo očevid te sada poduzimamo radnje kako bi pronašli i procesuirali počinitelja, rekao je glasnogovornik PU Vukovarsko – srijemske županije Krunoslav Žgela.

Napomenuo je da je pojava grafita neprimjerenoga sadržaja, posebno u Vukovaru, relativno česta pojava te da je počinitelje najčešće veoma teško naći.

– Oni grafite ispisuju noću kada na ulicama nema ljudi i na skrovitim često i neosvijetljenim mjestima. Stoga ih je veoma teško pronaći, rekao je Žgela. Borovo commerc je mjesto gdje se svakoga 19. studenoga obilježava Dan sjećanja na žrtvu Borova naselja. S ovoga mjesta zatočeni Vukovarci su nakon pada grada odvođeni u logore, a mnogima se ni danas ne zna sudbina.

Ključne riječi

Komentara 121

OB
-obrisani-
14:14 13.09.2010.

Molim i drugi put....hehehe

OB
-obrisani-
17:50 13.09.2010.

Daleko, Za Hrvate se zna da su se doselili od Jadrana do Drine još 625. poslje Kr. Vas Vlahe su na Balkan doselili stari Rimljani kao sluge, i to iz sjeverne Afrike, odnosno Mauritanije. Poslje su vas Turci naselili u ove naše krajeve, pa ste se tako postepeno ugurali i među Hrvate Like. Inače, pitaš me dali znam od kud naziv HRVAT. Pa naravno da znam, a evo i da ti nešto naučiš: Hrvatsko ime po prvi put se spominje na dvjema spomen-pločama na javnim zgradama u gradu Tanaisu na ušću Dona u Azovsko more, koje su bile pisane grčkim jezikom početkom III stoljeća po Kristu. Prva ploča pisana je za tanaiskoga cara Sauromates-a. U njoj se spominje odličnik, sin Horvatov. Na drugoj ploči, pisanoj god. 220. Za vlade cara Reskuporida, sina Sauromatesova, među četiri tanaiska poglavara navodi se Horvat Sandarzijev. Ti donski Hrvati su bili iranskoga porijekla. Od konca, naime, I do III stoljeća po Kr. U državi Tanais, u području Dona, živjela su razna iranska plemena Sarmata, pa su i Hrvati, koji su tu živjeli, morali biti Iranci. Nadalje, narodno ime Hrvat je iranskoga porijekla. Prema ruskom iranologu Vsevolodu Milleru, ime Hrvat dolazi od iranske riječi Hor-va(t)u, u značenju : Sunčeva postelja, put. M. Vasmer hrvatsko ime izvodi iz Hu-urvata = prijatelj, amicus. I nazivi: kral, ban, župan, kako su se zvali stari upravnici Hrvata, iranskog su porijekla. I vjera starih Hrvata nosila je iranske oznake: Bog, vjera, žrtva, raj, vazam; vapiti, zazivati, gatati itd. Po iranskom načinu stari su Hrvati označavali bojama strane svijeta i zemalja, u kojima su stanovali. Bijela boja nazočnavala je zapadnu stranu, crvena južnu, zelena istočnu i crna sjevernu. Odatle Bijela ili Zapadna Hrvatska, Crvena ili Južna Hrvatska, Zelena ili Istočna Hrvatska. I stara hrvatska narodna umjetnost nosi oznake istočne i iranske, napose hrvatski troplet. I svoj narodni grb sa 64 crvene i bijele kocke Hrvati su donijeli iz Irana. Na kamenom natpisu kralja Darija Prvog (552.-486. Prije Kr.) među 23 naroda koja su mu se pokoravala, navodi se narod Harauvat-iš. Perzijske svete knjige Avesta (Vendidad) zovu taj narod Harahvaiti. Pokrajina, u kojoj je taj narod živio, obuhvatala je u ondašnjim vremenima: južnu polovinu današnjega Afganistana, cijeli Beludžistan i istočni dio današnjeg Irana (Perzije). Ta stara pokrajina je bila pradomovina današnjih Hrvata. _______________________________________________________________ 13.09.2010. u 17:42h Daleko je napisao/la: ribnik, bas si sve ljepo objasnio.Jesmo li mi Srbi iz Like isto vlasi??to onda znaci da ste i vi Hrvati iz Like pohrvatljeni Vlasi?? a mozda da nam objasnis porjeklo Hrvata? jel ti znas kada se prvi put spominje naziv hrvat!?i zasto!?

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
11:17 13.09.2010.

Tužno :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije