ČISTKA

Članovi SDP-a koji su bili uz Komadinu: Split je Milanovićeva osveta

Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
10.05.2016.
u 10:59

Nezadovoljnici prijete izlaskom iz SDP-a, a od osnivanja nove stranke realnija je, kažu, frakcija koju bi mogao voditi Rajko Ostojić. Baldasar ide svojim putem

Zoran Milanović riješio se Ive Baldasara. Nakon što je Predsjedništvo SDP-a odlučilo raspustiti splitsku organizaciju, Baldasar je jučer s tiskovne konferencije poručio da on od sada ide svojim putem i da se u SDP neće vraćati.

– Mislim da je Grbin imao pravo kada je rekao da se naše vrijednosti razlikuju. Smatram se europskim socijaldemokratom. Sadašnji SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem dokazao je da ne zna što je demokracija – poručio je Baldasar. Raspuštanje cijele organizacije samo zbog sebe drži ekstremnom situacijom.

Promjena dresa

– Tvrdim da je splitska organizacija jedna od najorganiziranijih u državi – poručio je i dodao kako će se kandidirati za gradonačelnika Splita kao nezavisni, a možda i kao član neke druge stranke s obzirom na to da je pozdravio ideju o osnivanju nove socijaldemokratske stranke, o kojoj se priča da će se možda oformiti oko pristaša Zlatka Komadine.

Komadina je ogorčen što se zbog eliminacije Baldasara iz utrke za gradonačelnika žrtvovao cijeli splitski SDP u kojem je bilo više od tisuću članova. Jučer je poručio kako se nada da smjena splitskog gradonačelnika nije odmazda jer je u kampanji za predsjednika SDP-a podržao njega, a ne Zorana Milanovića.

A da je upravo to razlog za raspuštanje, vjeruju neki istaknuti SDP-ovci s kojima smo jučer razgovarali, a koji su u kampanji za predsjednika SDP-a također podržali Komadinu. Jedan od njih ističe kako je raspuštanje splitske organizacije čistka nepoćudnih i dokaz da Milanović ništa nije naučio iz prijašnjih slučajeva kada je raspuštao organizacije.

– Sada bi bilo najpoštenije da Branko Grčić ili Ranko Ostojić preuzmu na sebe odgovornost i kandidiraju se za budućeg gradonačelnika Splita. A ne da se sada traži nekakav alibi-kandidat poput Roka Andričevića – kaže naš izvor iz SDP-a.

I naš drugi sugovornik drži da je raspuštanje splitske organizacije plod revanšizma.

– Ovdje se radi o kombinaciji osobne nesnošljivosti i žestokog kažnjavanja neposluha. Mislim da je Milanović išao na ruku snažnoj lobističkoj grupi splitskih SDP-ovaca, bivših ministara poput Ranka Ostojića i Branka Grčića – kaže jedan SDP-ovac koji je podupirao Komadinu.

Ovih je dana u javnost izišla i informacija da su neki SDP-ovci toliko nezadovoljni Milanovićevim potezom da su spremni i na izlazak iz stranke i osnivanje nove. No većina nezadovoljnih s kojima smo jučer razgovarali osnivanje frakcije unutar same stranke drži ipak realnijim scenarijem.

Grbin: To je kazna za nerad

– To je po meni puno produktivniji način da se iskoristi stranačka infrastruktura. Nije isključeno da na čelu te frakcije bude upravo Rajko Ostojić. Već se profilirao kao političar s iskustvom i siguran sam da bi ga ljudi podržavali – kaže jedan iskusni SDP-ovac.

I dok protumilanovićeva struja “sipa žuč” zbog raspuštanja splitske organizacije, javljaju se i oni koji drže da je taj potez bio potpuno opravdan. Zbog koketiranja s ustaštvom Ivo Baldasar, drže neki u stranci, iz SDP-a je trebao otići i mnogo ranije te napominju da to što je na izborima podržao Komadinu nije razlog za Milanovićev potez. Tome u prilog spominju i činjenicu da je za raspuštanje splitske organizacije glasovao i potpredsjednik stanke Tonino Picula koji je u unutarstranačkoj kampanji također bio za Komadinu. Opravdanje imaju i za kritike da se mogao izbaciti samo Baldasar, a ne brisati više od tisuću splitskih SDP-ovaca.

– Baldasar je u stranku u zadnje vrijeme upisao više od stotinu članova koji veze nemaju s našim svjetonazorom. A potom se kandidirao i za gradonačelnika protivno svim procedurama stranke. To je nedopustivo i samo se kompletnim raspuštanjem ta situacija može srediti – kaže jedan SDP-ov saborski zastupnik. Uvjeren je da će se najveći broj splitskih SDP-ovaca vratiti u stranku vrlo brzo. A dijelu članstva povjerenik, koji ima diskrecijsko pravo odlučiti koga će primiti natrag, a koga ne, zahvalit će se na dosadašnjoj suradnji.

Peđa Grbin navode da se radi o revanšizmu zbog podrške Komadini nazvao je smiješnima te da je riječ isključivo o kazni za nerad i pripremi stranke za lokalne izbore.     

Komentara 71

DU
Deleted user
11:07 10.05.2016.

Socijal demokrati Staljinovog tipa sa Zokijem na čelu kolone.

CR
CROLINDA
11:12 10.05.2016.

SDP = srbi drugovi partizani

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
11:10 10.05.2016.

Borba Hrvatske ljevice i jugoslavenke desnice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije