Blagdan Svetog Vinka obilježava se kao prvi vinogradarski blagdan u novoj kalendarskoj godini. Tog dana potrebno je obići vinograde i započeti obrezivanje čokota vinove loze. Kako bi se potakla plodnost vinograda, obrezani čokoti zalijevaju se vinom ili svetom vodom te kite suhim mesom, kobasicama ili špekom. Prve tri odrezane grane čokota, rozge, odnosilo se kući, stavljalo u vodu i izlagalo toplini kako bi se potaklo grane na pupanje, listanje i stvaranje zametaka ploda. Prema pupanju, listanju i stvaranju zametaka ploda proricalo se o budućoj rodnosti vinograda. Ovih tradicijskih navada prisjetili su se i članovi Etnoudruge „Greben“ iz Mađareva.
Blagdan Svetog Vinka bio je važan dan i u pučkoj meteorologiji jer se proricalo kakvo će biti vrijeme tijekom ljetnih mjeseci godine. Ako je na Vicekovo s krova kuća kapala voda, nastala topljenjem snijega, bio je to znak da će godina biti rodna i bez suše.