NOVA MJERA

Covid-19: Austrija će testirati putnike iz Kine

Dolazak leta Air China C933 u zračnu luku Roissy Charles de Gaulle iz Pekinga u Kini nakon strogih ograničenja
Foto: TOMAS_STEVENS
05.01.2023.
u 15:45

U Švedskoj, koja trenutno predsjeda EU-om, odluka stupa na snagu ove subote i prvotno će biti na snazi naredna tri tjedna. Italija je među prvima već uvela obvezno testiranje putnika iz Kine i pozvala druge zemlje članice EU-a, da ju slijede.

Austrijanci su već nestrpljivo posljednjih dana čekali kada će se konačno oglasiti austrijsko Ministarstvo zdravstva i uvesti kao mjeru predostrožnosti obavezan Covid-19 test za putnike iz Kine. To se je iznenadno dogodilo u četvrtak u ranim poslijepodnevnim satima. Ministarstvo zdravstva priopćilo je “da će Austrija uvesti obavezno testiranje” za putnike iz Kine, te kako su pojedinosti te mjere u pripremi.

Mjere bi trebale obuhvatiti, barem kako pišu mediji, negativan korona test putnika na izravnim letovima iz Kine, ali i za putovanja s presjedanjem, kao i odluku o obveznom nošenju zaštitne maske tijekom cijelog leta. Kada bi odluka trebala biti donijeta i stupiti na snagu, Ministarstvo nije navelo. Sigurno, vrlo brzo, tvrde mediji. Također izvještavaju, pozivajući se na domaće Ministarstvo zdravstva, da Austrija testira otpadne vode u zrakoplovima koji stižu iz Kine.

“S testiranjem otpadnih voda u zrakoplovima koji stižu iz Kine Austrija je poduzela važnu mjeru, kako bi se nova virusna varijanta mogla prepoznati i u slučaju potrebe na nju reagirati”, stoji u priopćenju austrijskog Ministarstva zdravstva, na čijem je čelu ministar Johannes Rauch. Iako Europska unija po pitanju obveznog testiranja na Covid-19 putnika iz Kine nije donijela jedinstvenu mjeru za sve svoje države članice nego samo preporuku, Njemačka, Švedska i Belgija također su već najavile odgovarajuće mjere obveznog testiranja putnika iz Kine.

U Švedskoj, koja trenutno predsjeda EU-om, odluka stupa na snagu ove subote i prvotno će biti na snazi naredna tri tjedna. Italija je među prvima već uvela obvezno testiranje putnika iz Kine i pozvala druge zemlje članice EU-a, da ju slijede. Po mogućnosti što brže, jer se val pandemije novog opasnog soja Covida-19 alarmantno širi Kinom i dnevno odnosi na desetke tisuća ljudskih života, kako izvještavaju domaći i strani mediji. A Europljani su već na vlastitoj koži protekle gotovo tri godine dovoljno iskusili što znači pandemija koronavirusa, koju su mnogi platili životom. Zašto onda još čekati?

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
16:46 05.01.2023.

Najbogatije drzave su stvorile cjepiva i testove za koje tvrde da su 100% efikasna. Medjutim postavlja se pitanje nisu li cjepljeni stvorili uvjete za nove mutacije virusa koji se nastoji prilagoditi novo nastaloj situaciji. Pitanje je da li to nije bio jedan od ciljeva. Prema nedavnim informacijama od omikron varijante su najvise bolovali oni cjepljeni.

GI
gira
16:23 05.01.2023.

Nije problem u tome je li bio izboden ili ne, problem je u činjenici da nitko ne može ni postaviti pitanje. To je problem! NFL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije