23.11.2018. u 22:00

"Šoping ujedinjuje Hrvate bolje od ičega"

Dok smo danas ujutro obilazili šoping centre, prva nam je pomisao bila - dobro, je li cijeli Zagreb uzeo slobodan dan za Black Friday?

Je li to postao naš novi blagdan za koji bi nam slobodan dan zapravo i dobro došao?

Da Hrvati vole šoping, ali i lijepo se odjenuti, i nije neka tajna. Dovoljno je samo subotom prošetati zagrebačkom špicom i sve vam je jasno.

Svojedobno mi je direktorica jedne strane tvrtke, koju je Forbes proglasio jednom od najperspektivnijih mladih Europljanki, rekla kako se među Zagrepčankama osjeća kao da hoda u vreći za krumpire.

Volimo lijepo i to je u redu. Zato ne čudi da su se najveći redovi stvarali u trgovinama s trendi odjećom i obućom.

Iako popusti nisu bili ni blizu onima u Americi koji dostižu i 80% - već od 20 do 40 posto - Hrvatima je, čini se, i to dovoljno.

Neki će reći da je to porez na budale, da smo postali konzumerističko društvo, i meni omiljeno – imamo mi bitnijih problema. Drugi će uzvratiti protuargumentom da se tako kupuje za manje novca, posebno ono što nikada nije na sezonskim sniženjima (primjerice, drogerijska roba). A oni zaista iskusni znaju da je prava akcija online, a ne offline.

Trgovci su vjernim kupcima tjednima ranije poslali obavijesti za tzv. privatne rasprodaje koje funkcioniraju na poziv ili preporuku. A tamo ima svih modela, veličina, brojeva i popusti su fantastični. I najvažnije – nema gužvi.

Brendovi mame i dodatnim popustima ako skinete njihovu aplikaciju. Svi su svjesni da je i vrijeme sve važnija valuta, pa vam za skidanje aplikacije omogućavaju i raniju aktivaciju popusta.

Crni petak u posljednje je dvije godine u Hrvatskoj eskalirao, od pojma koji guglamo, stigli smo na “level pro”.

Budući da, procjenjuje HGK, za Black Friday Hrvati potroše 500 milijuna kuna, moglo bi se razmisliti o tome da se taj petak omogući barem sat, dva raniji odlazak s posla. Jer, čini se, šoping ujedinjuje Hrvate bolje od ičega i to je za nas pravi praznik.

POGLEDAJTE VIDEO: Gužve u prometu zbog Black Friday rasprodaje

Ključne riječi

Komentara 3

VK
vedran.korac
12:14 24.11.2018.

prokleta amerikanizacija društva...totalni debilizam

MA
maximinimax
07:43 24.11.2018.

Pametnije bi bilo da se brinemo kako zaraditi a ne kako potrošiti na gluposti

MU
mulag
07:23 24.11.2018.

kod nas u državi retardacija je razvijenija grana društva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije