Vodeni grad

Da nismo sustavno radili, ‘plivao’ bi centar Karlovca

voda
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
07.08.2014.
u 12:55

Za saniranje šteta uz gradske tvrtke angažirane su i dodatne ekipe, razmišlja se o proglašenju elementarne nepogode, kao i povlačenju isušivača iz Slavonije

Imam 43 godine radnog staža, od toga 40 u vodnom gospodarstvu, ali ovo nikada nisam doživio. Nezapamćeno je da u samo jednom satu padne čak 90 litara kiše po četvornom metru – komentar je dogradonačelnika Dubravka Deliće na apokaliptične bujice i odrone koji su na Dan domovinske zahvalnosti pogodile Karlovac.

Službe na terenu

Delić je kao prvi čovjek Stožera za zaštitu i spašavanje koordinirao akciju svih žurnih službi. Pohvalio je angažman svih gradskih tvrtki, Javne vatrogasne postrojbe, Vodovoda i kanalizacije, Čistoće i Zelenila, kao i akcije HGSS-a i policije. Svi su oni bili na terenu sa zadatkom da najprije očiste prometnice, a zatim i krenu u ispumpavanje voda iz kuća.

Zamjećeno je kako su upravo privatni objekti najviše nastradali. Zbog toga su sve interventne ekipa i dalje na terenu, a uz gradske tvrtke dodatno su angažirana još po dva tima iz Arkade i Cesta Karlovac.

–Ovo je pravo vrijeme da ukažemo kako smo sustavno godinama radili na objektima i infrastrukturi koja se koristi upravo u ovim situacijama. Da nije izgrađena brana Kozjača sa dva kilometra cjevovoda prema Korani i retencija Jamadol plivao bi nam cijeli centar grada. Dubovac je spašen cjevovodom koji oborinske vode odvodi u Kupu, a značajan objekt je i na Borlin Gaju. Da nismo imali ove građevine, posljedice bi bile 1000 puta veće nego što su sada – rekao je Delić i najavio kako će se sa sličnim projektima nastaviti i dalje.

Već tijekom obilaska terena i rasčišćavanja evidentiraju se sva kritična mjesta. Na temelju toga izradit će se prioritetna lista po kojoj će se hitno rješavati utvrđeni problemi. Među tim lokacijama su Tićarnica, Borlin Gaj, Velika Jelsa, Tušilović i Vukmanićki Cerovac. Ipak, sve akcije mala su utjeha poplavljenima.–

Sigurno je kako su doslovno uništeni svi podovi, dio namještaja je neupotrebljiv, a vidjet ću kakva je situacija sa odjećom i drugim stvarima. Nadam se barem nekakvoj pomoći, jer sama sa svojom mirovinom ne mogu sanirati sve uništeno. Zasad mi se još nitko nije javio. Vodovod sam molila da mi isprazni septičku jamu kako se smrad i zaraza ne bi proširila. Međutim, vidjet ću što će i hoće li od svega nešto biti – rekla je Dragica Blašković sa Tićarnice.

Elementarna nepogoda

Delić najavljuje i kako sve interventne ekipe u idućih nekoliko dana očekuje velik posao. Prije svega treba očistiti stotine prostornih metara nanesenog blata, pjeska i granja.Ukoliko se to ne učini na vrijeme, već i znatno slabija kiša od posljednje, mogla bi izazvati još značajnije štete.

Zbog svega u gradskim službama razmišljaju o proglešenju elementarne nepogode. To bi se moglo učiniti ukoliko se evidentira šteta od približno 25 do 26 milijuna kuna. Osim toga, zbog velikih potreba u Karlovcu, predložit će se i povlačenje isušivača koji su upućeni na poplavljena područja u Slavoniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije