Da su nogometne utakmice Ukrajinaca i Kosovara politika shvatili samo na Novoj TV

stadion
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
07.03.2014. u 14:00

Kratkog li pamćenja. Hrvatska je bila u sličnoj situaciji poput Ukrajine tog listopada 1990. kad je, tko zna kako, uspjela organizirati svoj prvi međunarodni nogometni susret, sa SAD-om

Naravno da to nije samo nogomet. Kao slučaju utakmica Ukrajina-SAD i Kosovo-Haiti. Jedino je Nova TV shvatila da je ovdje riječ o politici, pa ih je spomenula na početku Dnevnika. Ostale TV te su utakmice uredno svrstale u sport. Oko utakmice Ukrajinaca vladala je drama, odbijali su otići na Cipar, što su to tražili Amerikanci, jer im nije padalo na pamet igrati u Harkivu. U zadnji čas su i Ukrajinci shvatili da će državi puno politički značiti utakmica sa SAD-om. Politička je poruka bila prevažna.

Ukrajinci su pobijedili s 2:0, no bili su tužni, zbog situacije kod kuće. Kosovari su, nakon neriješenog rezultata (0:0) u Prištini, naprotiv bili presretni, premda nisu smjeli nositi nacionalna obilježja, a s njihovim se, prvim međunarodnim nastupom morao složiti (i jest!) i Fudbalski savez Srbije. Tu ima toliko zanimljivih detalja da je baš nevjerojatno da se urednicima nisu upalile lampice. Kratkog li pamćenja.

Hrvatska je bila u sličnoj situaciji, poput Ukrajine tog listopada 1990. kad je, tko zna kako, uspjela organizirati svoj prvi međunarodni nogometni susret. U Maksimir je stigla (vidiš) nogometna reprezentacija SAD-a. Hrvatska je nastupila u svojim kockastim dresovima, i pobijedila s 2:1. Tek tri godine kasnije1993. Hrvatska je postala članicom FIFE. Znadete li na kojem smo mjestu ljestvice tada bili? Na 125. Tek 1996. sudjelovali smo u prvom službenom natjecanju (EURO). Već dvije godine poslije, 1998, bili smo treći na svijetu. Niti jednoj nacionalnoj reprezentaciji nije uspio takav skok, od zadnjeg mjesta, do trona i bronce. Sjetite se toga, bit će vam lakše. Nogomet, o da, to je politika.

PLUS

Četvrti kanal HTV-a će potući novinarsko-uredničku "kremu" s prvog programa. Sindikalka Šprem primjerima dokazala kakvim besmislicama ministarstvo prosvjete rastura nastavnički stalež.

MINUS

Živjela Hrvatska, naše tvrtke žele ovdje doći, govorio je Jean Pierre Bel, predsjednik Senata Francuske u Saboru RH. Niti jedna nacionalna TV nije ga u središnjim vijestima niti spomenula.

Komentara 5

Avatar Jorge
Jorge
18:17 07.03.2014.

Propustili smo povijesnu šansu ugostiti Kosovare. Ako je zabranjeno igrati na njihovom terenu, morali smo ih pozvati u goste. Sramota!

Avatar MK
MK
15:47 07.03.2014.

Kosovo i Haiti igrali su u Mitrovici (a ne u Pristini)... ...to je jos jaca poruka! ;-)

Avatar superhik74
superhik74
18:56 07.03.2014.

Pravi derbi ce tek biti Kosovo protiv Krima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije