'Solidarno sa ženama Irana'

Žena iz Irana na prosvjedu u Zagrebu ispred veleposlanstva odrezala pramenove kose

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/19
30.09.2022.
u 12:52

Iranke i Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru nakon što ju je u Teheranu uhitila policija za ćudoređe. Prosvjedi traju već 12 dana te su se proširili diljem zemlje, a živote je izgubilo nekoliko desetaka ljudi.

U Zagrebu ispred veleposlanstva Islamske Republike Iran aktivistkinje iz ženskih organizacija i inicijativa izrazile su svoj stav solidarnosti sa ženama u Iranu organiziravši prosvjednu akciju "Solidarno sa ženama Irana".

Pridružile su se tako iranskim gradovima i drugima diljem svijeta koji prosvjeduju zbog smrti mlade djevojke u Iranu.

 

– Željeli smo biti dio globalnog pokreta potpore. U Hrvatskoj će sutra prosvjedovati naše prijateljice u Rijeci. Važno je pokazati solidarnost sa ženama jer se prije dva tjedna dogodio slučaj u kojem je stradala 22-godišnja djevojka. Mladići i djevojke u Iranu počeli su prosvjedovati – kazala je Rada Borić, jedna od organizatorica i dodala:

– Glavna je poruka: "Žene, sloboda i život", to je slogan kojim se i Iranke koriste na prosvjedima. Želimo poručiti Irankama da nisu same. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju. Mi, aktivistice iz ženskih organizacija i inicijativa, prosvjedovat ćemo kako bismo izrazile solidarnost s Irankama i Irancima koji diljem Irana protestiraju zbog ubojstva Mahse Amini, 22-godišnjakinje koju je u Teheranu uhitila vjerska policija zbog neprimjerenog nošenja hidžaba.  

Jedna prosvjednica iz Irana koja inače živi u Zagrebu, u znak potpore, škarama je odrezala nekoliko pramenova kose te ih bacila u zrak.

– Pustiti kosu, pustiti – vikala je u suzama. 

 

Okupljene prosvjednice u znak potpore ženama Irana uzvikivale su poklič.

Osim "Ne mogu nas sve pobiti", na prosvjedu su se mogle vidjeti i parole "Sindikat žena protiv kretena" i "Solidarno protiv političke represije". 

Iranke i Iranci izašli su na ulice zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru nakon što ju je u Teheranu uhitila policija za ćudoređe. Prosvjedi traju već 12 dana te su se proširili diljem zemlje, a živote je izgubilo nekoliko desetaka ljudi. 

– Žene danas nigdje u svijetu nisu ni slobodne ni sigurne. U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine počinjeno 11 femicida, rekla je Dorotea Šušak, izvršna direktorica Centra za ženske studije – piše HRT.

– U Iranu već dva tjedna traju prosvjedi zbog ubojstva 22-godišnje Mahse Amini koja je nedolično nosila hidžab. Žene koje u čast ubijene Amini režu svoju kosu ili nedolično nose hidžabe i same su egzistencijalno ugrožene. Niz prosvjednica ubijeno je ili premlaćivano, a borile su se za svoju suštu egzistenciju, za temeljna ljudska građanska prava – pravo na slobodu, život i sigurnost – istaknula je Šušak.

Ključne riječi

Komentara 52

ZA
zagi101
12:26 30.09.2022.

čuj aktivistkinje. one su se samo došle pokazati da kao nekaj rade, moraju opravdati lovu koju sisaju iz proračuna. u biti beskorisne udruge sa tri zaposlena a sa dobrim primanjima. fuj paraziti na mojoj grbači

LA
lajh1985
12:56 30.09.2022.

Ovi svi zajedno nemaju mjesec dana staza

RE
realisticki
13:08 30.09.2022.

Kada te iste žene dođu u Europu, onda se bore i protestiraju kad im tko brani nosit šal pa se pozivaju se na pravila u islamu i hoće se odijevat u skladu s islamskim normama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije